Tetszett a cikk?

ArtDeco21 címmel hirdet pályázatot az Iparművészeti Múzeum az art deco örökségének 21. századi megjelenítésére. November 25-ig olyan tárgyakat várnak, amelyek az 1920-as és 30-as évekre jellemző eklektikus stílus eredeti törekvéseire épülve a mai kor embere számára megteremtik az anyag, a forma és a funkció egységén alapuló harmóniát.

Az Iparművészeti Múzeum hétfői közleménye felidézi, hogy az art deco, amely az 1920-as években indult útjára és a 30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött, minden művészeti területen megjelent a designtól az építészeten és enteriőrtervezésen át az ipari formatervezésig, a divat és ékszerek, valamint a képzőművészet és a film világáig.

Az alkotásokban a korra jellemző ipari innovációk, új anyagok - például a króm és a bakelit - is megjelentek, a technikai fejlődés pedig lehetővé tette, hogy az egyedi tárgyak mellett a széria- vagy akár a minőségi tömegtermelés is teret kapjon. Az art deco ugyanakkor az elegancia és a luxus megtestesítője is volt. A tárgyakat jellemző futurista, kubista, geometrikus elemek mellett Tutanhamon sírjának felfedezése is új elemekkel bővítette a stílust.

Magyar art deco és modernizmus című, jövőbeni kiállításához kapcsolódva az Iparművészeti Múzeum pályázata arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek és designerek hogyan tudják az art deco örökségét áthozni a 21. századba az új anyagok, új technikai innovációk és tudományos felfedezések közepette.

"Mit jelent ma az art deco? Hogyan tudnak a tervezők olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek az art deco innovatív design hagyományait őrzik akár anyagukban, akár formavilágukban, de funkcionalitásuk és szemléletük a 21. századi környezethez igazodik?" - többek között erre várnak választ a pályamunkákból a szervezők.

A pályázaton egyének és csoportok is indulhatnak egyetlen vagy több különálló alkotással, illetve kollekcióval is. Bármilyen iparművészeti munkával lehet jelentkezni, várnak például bútort, öltözetet, ékszert, tapétát, csomagolást, lakástextilt, cipőt vagy porcelánt is. Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés sincs.

A pályázati anyag leadási határideje: november 25., 12 óra. A beérkezett pályamunkákat a múzeum szakértői zsűrije bírálja el december 1-ig. Az eredményhirdetést várhatóan a karácsonyi Kreatimm vásáron (december 10-11.) tartják, ahol a nyertes munkákat is megismerheti a közönség. A tervek szerint a pályaművek egy részét - a művésszel való egyeztetés alapján - a múzeum boltjában is árusítani fogják. A pályázat részletei az Iparművészeti Múzeum honlapján (www.imm.hu) érhetők el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán