szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén a budapesti Néprajzi Múzeum ad otthont a World Press Photo 2011 kiállításnak, amelyet csütörtök este nyitottak meg. A tárlaton 177 kép látható.

A World Press Photo idei pályázatára 125 országból 5691 fotóriporter pályázott összesen 108 059 képpel, melyek értékelésével 13 napot töltött a nemzetközi zsűri. A budapesti közönség a 177 díjnyertes képpel - köztük a magyar Lakatos Péter munkájával - találkozhat a Néprajzi Múzeum péntektől látogatható kiállításán, melyhez idén a Dunát, illetve Tomasz Gudzowaty egzotikus sportfotóit bemutató kísérőtárlatok kapcsolódnak.

"A World Press Photo kiállítás kicsit olyan, mintha elidőznénk azon, mi történt velünk az elmúlt évben. Nem lesz tőle jó kedvünk" - mondta el a tárlatot megnyitó Kepes András. A televíziós újságíró összegzése szerint az anyagban a háborúk, a nyomor, a természeti katasztrófák dominálnak, és még a sportfotókon is erőszakos jelenetek láthatók.

Más oldalról mutatta be a tárlatot Femke van der Valk projektmenedzser, aki kiemelte: a Hauszmann-palota előcsarnokába belépők figyelmét biztosan nem a gyönyörű épület díszei, hanem a rendkívül erőteljes képek ragadják meg.

Ilyen Lakatos Péter kategóriagyőztes fotója, melyen az MTI munkatársa a Szabadság-hídon magát felgyújtó, majd a mélybe ugró öngyilkost örökíti meg vagy Jodi Bieber fődíjas képe, amely afgán lányt ábrázol, akinek a férje levágta az orrát - említett példákat. Femke van der Valk szerint ilyen a jó sajtófotó: szinte kényszeríti a nézőt, hogy elgondolkozzon a látottakon és a világon.

Leo S. Linscheer, a Holland Királyság budapesti nagykövetségének kulturális attaséja a World Press Photóról szólva elmondta: az amszterdami székhelyű, független nonprofit nemzetközi szervezet a szabad, korlátozás nélküli információáramlást kívánja propagálni világszerte. A holland diplomata Lakatos Péternek gratulálva örömét fejezte ki afelett, hogy Magyarország immár évek óta díjazott fotográfusokkal képviselteti magát a WPP pályázatain.

A kiállítás egyes képeit megnézhetik itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!