szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írt Fischer Ádám karmester Tarlós István főpolgármesternek az Új Színház-botránnyal kapcsolatban, amelyet a ma megjelenő Élet és Irodalomban tett közzé. Fischer több budapesti díszpolgárral még október 12-én levélben kérte Tarlóst, hogy cáfolja "a rasszista szélsőjobbal" összefonódást, ám mivel a főpolgármester erre nem reagált, a karmester nyílt levelet intézett hozzá.

Fischer Ádám úgy véli, Tarlós azért nem válaszolt korábbi levelükre, mert nem is tudja cáfolni, hogy Dörner György kinevezése hátterében "cinikus háttéralkuk" és a "politikai hatalom és a rasszista szélsőjobb összefonódása" állnának. A karmester számos jogvédő szervezet tagjaként leszögezi: "demokratikus erők rasszistákkal való összejátszást életveszélyesnek tartom. A tűzzel játszik az, aki antiszemitákkal együttműködik, és ezzel legitimmé teszi őket".

A karmester levelében azt írja, Németországban az újnáci tendenciákat csírájában igyekeznek elfojtani, "mi erről már sajnos lekéstünk" - írja, ezért szerinte Magyarországnak vissza kell fordulnia azon az úton, amelyre soha nem lett volna szabad rátérni.

A 168 Óra című hetilap a Nemzet Színészeinek véleményét kérte ki az Új Színház-ügyről. Avar István szerint egy évtizedes gyakorlat folytatódott a kinevezéssel, ismét kikerülték a szakmát, Dörner György kinevezése pedig gyúanyagként szolgálhat a szélsőséges csoportoknak. Avar szerint ez megint csak azt jelzi, hogy "nem mi vagyunk Európa éltanulója".

Tüntetés az Új Színháznál - nézze meg képeinket!
©

Bodrogi Gyula szerint Dörner György pályázatként leadott jegyzetei szakmailag értékelhetetlenek, eszmeisége elfogadhatatlan, "fenéken kellene billenteni és kész, mert már így is túl sokat beszélnek róla. Bodrogi szerint a "hatalompárti színház úgy rossz, ahogy van".

Haumann Péter kijelentette, "a legmélyebb megvetés" van benne azzal kapcsolatban, ami történt, valamint dühös azért, mert "a butaság kapott felhatalmazást, aminek persze irdatlan következményei lehetnek". Haumann szerint az Új Színházzal kapcsolatos döntés "egészen egyedien kínos", amiért szégyellje magát az, aki meghozta.

Máthé Erzsi sem szívesen látja Dörnert a színház élén, bár kollégaként semmi baja vele, Molnár Piroska pedig emlékeztetett rá, hogy az elsők között írta alá az interneten is közreadott tiltakozást. Törőcsik Mari azt mondta: Dörner György kinevezése számára érthetetlen.

Korábban több író, Závada Pál és Szakonyi Károly is jelezte, nem szeretné, ha a színház az ő darabjaikat játszaná, és ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is, a világhírű karmester, Christoph von Dohnányi pedig lemondta budapesti fellépését az Operában, mert állítása szerint nem kíván olyan városban fellépni, "amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta".

Fischer Ádámhoz hasonlóan nyílt levélben szólalt fel az Új Színházzal történtek ügyében Hámori Gabriella színésznő és Bodó Viktor színész-rendező is.

Az Új Színházzal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!