szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezer eurós fotókat kínált megvételre több mint száz nagynevű fotóügynökség és galéria a tizenötödik alkalommal megtartott Paris Photo vásáron. Miért is fizetnek pontosan ennyit a gyűjtők? Képekkel.

Tizenötödszörre rendezték meg - felújítás után a nagyközönség előtt első ízben megnyitott párizsi Grand Palaise-ban - a Paris Photo nemzetközi fényképvásárt. A 117 magasan jegyzett fotóügynökség és galéria képeit kiállításra bocsátó négynapos rendezvény a nemzetközi fényképészeti expók egyik csúcsrendezvénye. A legolcsóbb fényképek 2-3 ezer euróért cserélnek gazdát, az igazán drága régi fotókért azonban nem ritkán 20-40 ezer eurót is elkérnek: határ a csillagos ég. Ahogy arról korábban írtunk, a Christie's aukciósház múlt heti árverésén rekordáron közel 976 millió forintnak megfelelő összegért kelt el a német képzőművész, Andreas Gursky Rhein II című fotója.

©

Az expón - csak példaként -, Andy Warhol három polaroid igazolványképét - amelyek sem művészeti értékük, sem minőségük miatt nem tűntek túl jelentősnek - darabonként 15 ezer dollárért lehetett megvásárolni a Paris Photón. Több galéria kínált magyar képeket is, s természetesen nem volt fényképvásár André Kertész munkái nélkül.

©

A huszonhárom ország XIX. századi, modern és kortárs fényképeiből szemezgető expó a világ minden részéről vonzotta a résztvevőket: komoly sorok kígyóztak a bejutásért. A Paris Photo idei tematikája az afrikai fényképészetet előtérbe helyezve a Bamakótól Fokvárosig címet viselte, melynek keretében kiemelt helyen jelentek meg a fekete kontinens régi és kortárs fotói. A vásár mellett a megújuló rendezvény ezúttal múzeumok új akviziócióit és magángyűjtők remekeit is bemutatta, valamint útjára indította a Paris Photo-fotókönyv díjat is.

©

A múzeumok közül idén a New York-i The International Center of Photography (ICP) Hirtelen hatás: fotográfia nyomtatott lapokon címmel mutatott be válogatást. A londoni Tate Modern galéria Daido Moriyama Farewell Photography (1972) című újra felfedezett negatívjaiból összeállított 30 darabos sorozatával kedveskedett az érdeklődőknek. Végül a svájci Lausanne The Musée de l’Elysée-je a Polaroid halott című projektjének keretében tett közzé fényképeket Charlie Chaplin gyűjteményéből.

Folk György/ Párizs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!