szerző:
Lukács Andrea

Budapesten a Goethe Intézet előtt egy hatalmas ballonhóembert lehet ölelgetni január 6-ig, mely összefogásra ösztönöz.

Tapizás, ölelgetés, puszizkodás. Az emberi közeledés különböző válfajai az ünnepek környékén is felértékelődnek, és bár ingyen vannak, valljuk be, nem mindig örülünk nekik. Végig kell csókolni a rokonságot - azokat, akiket nem feltétlenül szeretnénk - és kénytelenek vagyunk egymáshoz préselődni a villamoson az ajándékok utáni hajszában. Persze érintésre szükségünk van, a pszichológusok pedig megállapították, egy jó ölelés antidepresszánsként is működik, kedélyállapot-javító hatása és gyógyító ereje vitathatatlan.

És bár a barlangrajzok nem arról tanúskodnak, hogy őseink lépten-nyomon ölelgették volna egymást, a Káma Szútrán kívül más történelmi forrás sem azt igazolja, hogy régebben minden jobb volt egymás tapizása terén, az elidegenedő világ, a virtuális valóság embertelensége mégis jó hívószó, ha valaki ölelgetésre szeretné invitálni az embereket. Több mint húsz éve van már nemzetközi ölelés nap – január 21-én, van faölelgetéses mozgalom – idén nyáron a magyarok világrekordot is döntöttek, és persze az ünnepek közeledtével van a meghittséget imitáló, vagyis arra motiváló nagyvárosi akció is.

Tele van a város öleléssel

Most Budapesten a Goethe Intézet kínál egy utcafronti találkahelyet, ahol lehetőség van tapizni. A dolog érdekessége, hogy kiegyensúlyozott megoldást ad az ölelésre vágyóknak, de azoknak is, akik ódzkodnak a túlzott intimitástól. Egy hatalmas hóembert lehet karjaink közé fogni a Ráday utca 58. szám előtt, és az interakció nem merül ki ennyiben, a szorítás hatására ugyanis az Intézetnek otthont adó épület is „felvidul”. A ballonba épített érzékelők a ház homlokzatára szerelt több színben pompázó fényjátékot működtetik.

Az installációt készítő Kitchen Budapest képviselője, Winkler Zsolt magyarázta el a működését a december 15-ei nyitóölelés alkalmával: „Olyan mintha egy porszívót kifordítottunk volna, a porzsák pedig maga a hóember. A ráapplikált érzékelők révén, ha 30 centis közelségbe kerül valaki, már hangot is kiad, ha pedig hozzáérnek, az épületre szerelt lámpák villogása reagál” – magyarázta Winkler a hvg.hu kérdésére.

Melegség hidegben a Goethe Intézet előtt
©

A tapintás színei

„Három éve a szomszédos házak lakóival fogtunk össze, így körös-körül égtek a hangulatlámpák az ablakokban” – idézte fel a Goethe Intézet kulturális szakreferense a múltbéli akciót. Mint Nagy Márta mondta, most is az összefogásra helyezték a hangsúlyt, ezért is találták ki azt, hogy a hóembert egyedül ne lehessen átérni. A teljes ölelésre 3-4 emberre van szükség, de minél többen bújnak a hóemberhez, annál intenzívebb a fényjáték is homlokzaton.

A tapintás hangjai

Hasonló koncepciót valósítottak meg nyáron a ReOnion művészei, akik a Nevadai-sivatagba első magyar kiállítóiként egy hatméteres fokhagymát vittek a Burning Man-re. A gerezdekben azonban nem csupán színeket, hanem hangokat is ki lehet váltani az érintéssel, sőt Feles Daniék a szívverést és a testhőmérsékletet is beépítették a koncepcióba. A fiatal művésszel is találkoztunk a hóember mellett, és elmondta, hogy igen népszerű volt a magyar fokhagyma, amely bensőséges élményt nyújtott a világ egyik legőrültebbnek mondott, hagyományosan augusztusban megrendezettt zenei és művészi fesztiválon, hisz egy-egy gerezden belül babzsákokon pihenhettek meg a túlpörgött egyedek, hogy átadják a testük érzeteit a pulzáló térnek.

©

A siker titka?

Az érintésről és ölelésről szóló pszichológiai tanulmányok szerint egyébként egészségesebbek azok az emberek, akiket anyjuk gyerekkorukban gyengédséggel nevelt, az NBA csapatok közül pedig azok állnak leginkább nyerésre, melyeknél folyamatos a bajtársi váll- és tomporveregetés. Egy teszt azt is igazolja, hogy azok az egyének, akiknek alkarját bíztatóan megszorították a teszt előtt, jobb eredményeket produkáltak. Az egészségügyi alapja pedig két hormon: a cortisol és az oxytocin, az első a stresszszintért, a másik az ellazulásért felel, az érintés pedig az előbbit az utóbbival győzi le. A pozitív hatásokat csak egy dolog olthatja a ki: a bacillus. Ám a hóemberöleléssel a Goethe Intézet előtt még ezt is megúszhatjuk.  

Nem káros az egészségre
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült

És akkor Orbán álma már negyven településen teljesült

Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház