szerző:
hvg.hu

Két régen várt film, az amerikai elnökválasztás idején játszódó A hatalom árnyékában, és a részben Magyarországon forgatott Carré-adaptáció, a Suszter, szabó, baka, kém premierje lesz a héten. Jön még az Underworld negyedik része vámpírokkal és vérfarkasokkal, és egy francia animációs mozi, melynek főhőse egy kedves szörnyeteg. Filmes ajánlók a hétre.

A hatalom árnyékában

„Steven, maga nőtlen? - A kampány a házastársam.”

The Ides of March, azaz Március idusa - ekkor, vagyis március 15-én gyilkolták meg Julius Caesart - az eredeti címe George Clooney legújabb filmjének. A hatalom árnyékában az amerikai elnökválasztás hajrájában felvillantja a politika mocskát, a hamis, álságos és érdekorientált világot, ami a hangzatos ígéretek, a parasztvakítás mögött húzódik. A kártyákat nem a sors, hanem azok keverik, akik nem riadnak vissza a zsarolástól, mások eltiprásától. Clooney filmjét - amelyben ő alakítja a demokrata párt jelöltjét, Morris kormányzót - január 26-tól a hazai mozikban is vetítik. Amerikában az októberi premiert követő hétvégén közel 11 millió dolláros jegybevételt hozott, jelenleg 41 millió dollárnál jár.

Érdekesség, hogy Leonardo DiCaprio lecsúszott Stephen Meyers, a demokrata színekben induló Morris sajtószóvivőjének szerepéről - maradt producer -, végül a Drive - Gázt! című filmből is ismert Ryan Gosling lett a befutó. Brad Pitt is kimaradt a moziból, ő alakította volna Paul Zara szerepét, amit végül Philip Seymour Hoffman játszott. Írásunkat a filmről itt olvashatja.

Főszereplő: George Clooney, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood

Rendező: George Clooney

IMDb-értékelés: 7,4/ 10

Suszter, szabó, baka, kém

„Van egy tégla az MI6 legfelsőbb vezetésében.”

Az elmúlt hetekben lázas izgalomban tartotta a magyar mozirajongókat a legújabb - Árulás című bestsellerből forgatott - Le Carré-adaptáció, a hazai mozikban január 26-án debütáló Suszter, szabó, baka, kém egyes jeleneteit ugyanis Budapesten forgatták. Az angol-francia-német thriller a hetvenes évekbeli angol hírszerzés legfelsőbb köreibe enged betekintést: megindul a hajsza a vakond - kettős ügynök - után, aki befúrta magát a szervezetbe és létfontosságú információkat szivárogtat ki a szovjeteknek a Köröndről. Egy elbaltázott budapesti akció után már csak a hajdani kémben, George Smiley-ban bízik a szervezet. Vajon sikerül megtalálnia a magát remekül álcázó, elérhetetlennek tűnő vakondot? Kisebb szerepekben néhány magyar színész is feltűnik: Mucsi Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Kassai Ilona és Csuja Imre.

A film eddig 40 millió dollárt hozott a forgalmazóknak. Az IMDb-oldalán néhány érdekesség is olvasható a moziról. Többek között kiderül, hogy a készítők 18 hónapig keresték a legmegfelelőbb színészt George Smiley szerepére. Már-már feladták, amikor a producer, Tim Bevan „megtalálta” Gary Oldmant. Korábban szóba jött John Hurt, de ő végül Control szerepét kapta meg. Oldman elmondása szerint úgy készült a szerepre, hogy rengeteg sodót és melaszos süteményt evett, hogy hitelesen alakítsa az elkényelmesedett, kissé pocakos, középkorú exkémet.

Főszereplők: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy

Rendező: Tomas Alfredson

IMDb-értékelés: 7,4/ 10

Underworld 4 - Az ébredés

„Ő nem emberi lény. Az evolúció mételye.”

Kate Beckinsale nem adja fel, ismét Selene bőrébe bújik az Underworld-eposz negyedik részében, ami január 26-tól Magyarországon is látható. A fantasy-horror első része 2003-ban jött ki, és egy kisebb szerepben a magyar modell, Görög Zita is feltűnt a vásznon. A 12 év után fogságból szabaduló vámpír harcos, Selene ezúttal a túlélésért küzd, az emberek ugyanis harcot hirdettek a vámpírok és vérfarkasok ellen. Lehet-e esélye egy maroknyi csapatnak az emberek ellen? Ki a jó és ki a gonosz?

A film most nyitott Amerikában, és ahogy arról a BBC is beszámolt, a premiert követő hétvégén vezette a jegyeladási listákat: több mint 25 millió dolláros bevételt hozott. Egyébként ez a sorozat első része, ami 3D-s változatban is látható.

Főszereplők: Kate Beckinsale, Stephen Rea, Michael Ealy

Rendező: Måns Mårlind, Björn Stein

IMDb-értékelés: 7,2/ 10

A párizsi Mumus

„Hölgyeim és Uraim. Jöjjenek és tekintsék meg Párizst odafenről.”

A gyerekek sem maradnak ki a mozis élménygyűjtésből a héten: január 26-án egy francia animációs film, A párizsi Mumus magyarországi premierje lesz. A történet 1910-ben, Párizsban játszódik, ahol egy szörnyeteg „tartja rettegésben a városlakókat”. A rendőrség hiába kutat a lény után, nem találja. Emil, a Casanova, és a simamodorú kifutófiú, Raoul az énekesnővel, Lucille-lel küzd a gonosz ellen. Hogy kit kell megmenteni, és kit kell legyőzni, kiderül a 3D-s filmből.

Főszereplők: Mathieu Chedid  (Francoeur hangja), Vanessa Paradis (Lucille hangja), Gad Elmaleh (Raoul hangja)

Rendező: Bibo Bergeron

IMDb-értékelés: 6,1/ 10

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat

Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában

Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el