szerző:
hvg.hu

Mit tegyen egy fiatal, szürke eminenciás, ha olyan információt tud meg, ami nemcsak elveivel ütközik, de karrierjét és országa jövőjét is befolyásolhatja? A héten érkezik a magyar mozikba A hatalom árnyékában című film.

Mike Morris (George Clooney) a demokraták jobbik és erősebb jelöltje az éppen aktuális amerikai elnökválasztáson. Néhány filmbe vágott beszédéből kiderül: háborúellenes, a fenntartható fejlődés híve és nem megy bele elvtelen politikai alkukba. Nem utolsósorban szekularista, amit bizonyos államokban nem könnyű kommunikálni, de leleményes szövegíróinak köszönhetően Morris ezt is megoldja:

"Nem vagyok keresztény vagy ateista. Nem vagyok zsidó vagy muzulmán. Amiben hiszek... Az én vallásom egy írott papíron szerepel, amelynek neve: Alkotmány. Eszerint az utolsó leheletemig védeni fogom azon jogukat, hogy bármilyen Istenhez imádkozhassanak. Ameddig az nem sért másokat."

George Clooney, Morris szerepében
©

Komoly republikánus ellenfél hiányában Morris előválasztási győzelme az egész választást lefutottá tenné, éppen ezért különösen fontosnak ígérkezik a filmben sorsdöntőnek beállított ohiói demokrata előválasztás. A különbség a két jelölt között kicsi, ám félő, hogy Morris riválisa, Ted Pullman szenátor - szélsőjobboldali és konzervatív voksokat is bezsebelve - megfordítja az előválasztást.

Ebben a kiélezett helyzetben kap egy olyan ajánlatot Morris tehetséges sajtófőnöke (Ryan Gosling), aminek már a meghallgatása is felér egy felségárulással. És ahogy az lenni szokott, az egyszeri botlás rossz döntések sorozatát vonja maga után, ráadásul a fiatal szürke eminenciás élete váratlanul további szálakkal bonyolódik.

Színpadról vászonra, Leo helyett Ryannel

A hatalom árnyékában története Beau Willimon Farragut North című színdarabján alapul, melynek már 2008-as premierjekor tudni lehetett, hogy jön a filmes verzió, George Clooney rendezésében és Leo di Caprio producerkedésével. Sokáig maga a producer, illetve Chris Pine is partiban volt a főszerepért, de végül a mostanában agyonsztárolt, legutóbb a Drive - Gázt! című filmben főszerepet játszó Gosling lett a befutó. A szomorúkutya-szemű főhős egyébként kábé ugyanazt nyújtja e filmjében is, mint a Drive-ban.

Két tavalyi szerepe közül részben az Utódokért, részben pedig ezért a filmjéért George Clooney-t 2011-ben az év színésze díjjal tüntették ki Hollywoodban. A Clooney-formálta Morris finom humorú és átlát a szitán - legyen szó tanácsadója blöffjének vagy felesége súgóinak leleplezéséről.

Feltűnnek még a filmben egymás riválisaként a nemrég a Barney és a nők című filmben látott Paul Giamatti, illetve Philip Seymour Hoffman; mindketten megbízható pontossággal hozzák a minden hájjal megkent kampányvezetők karakterét.

Mivel a címbe rejtett, Julius Caesar-i utalás értelmezése már spoiler kategóriába esne, két másik apró érdekességre hívjuk fel a figyelmet: a filmben látható egyik választási plakát Shepard Fairey 2008-as, ikonikus Hope-művének Clooney-féle értelmezése, a többször felhangzó "I Like Mike" rigmus pedig az eisenhoweri "I like Ike" szlogent eleveníti fel.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?