szerző:
hvg.hu

A legjobb színésznek járó aranyszoborért Brad Pitt és George Clooney is versenyben van, a legjobb film kategóriába A leleményes Hugo, A némafilmes és az Éjfélkor Párizsban is bejutott.

A legjobb film kategóriában idén Oscar-díjra esélyes Martin Scorsese első 3D-s filmje, A leleményes Hugo, Alexander Payne családi története, az Utódok, Bennett Miller igaz történeten alapuló baseballos mozija, a Pénzcsináló, Terrence Malik drámája, az útkereső Az élet fája, Steven Spielberg háborús - lovas - mozija, a Hadak útján, Woody Allen romantikus időutazós vígjátéka, az Éjfélkor Párizsban, Stephen Daldry drámája, a szeptember 11-i, New York-i terrortámadáson alapuló Rém hangosan és irtó közel, Tate Taylor fekete házvezetőnők sorsát bemutató alkotása, A segítség, valamint Michel Hazanavicius fekete-fehér filmje, a The Artist - A némafilmes.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjra idén a baseball és statisztika bűvöletében élő menedzser szerepéért Brad Pitt (Pénzcsináló), a fiának jobb életet kiharcolni vágyó apa megformálásáért Demián Bichir (A Better Life), a két lányával egyedül maradó apa megtestesítésért George Clooney (Utódok), a modernizálódó világban helyét nem találó némafilmes sztár megformálásárt Jean Duardin (A némafilmes), valamint az árulót lebuktató exkém szerepéért Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém) esélyes.

A legjobb női főszereplőnek járó szoborért a komornyikot alakító Glenn Close (Albert Nobbs), a fekete házvezetőnők életéről valló Viola Davis (A segítség), a tetovált hackerlány bőrébe bújó Rooney Mara (A tetovált lány), az egykori brit miniszterelnököt, Margaret Thatchert alakító Meryl Streep (A Vaslady) és a Marilyn Monroe-t életre keltő Michelle Williams (Egy hét Marilynnel) száll ringbe.

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Kenneth Branagh esélyes az Egy hét Marilynnel című filmben nyújtott alakításárt, míg Jonah Hillt a Pénzcsinálóban nyújtott teljesítményéért, Nick Nolte-t a Warrior, Christopher Plummert a Kezdők, Max von Sydow-t pedig a Rém hangosan és irtó közel egyik szerepéért jelölték.

A némafilmes Bérénice Bejót a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték. Jessica Chastain A segítség című filmben nyújtott alakításáért, Melissa McCarthy a Koszorúslányok-beli szerepéért, Janet McTeer az Albert Nobbs-ban nyújtott teljesítményéért, Octavia Spencer pedig A segítségben nyújtott alakításáért került be a mezőnybe.

A legjobb rendezőnek járó díjra az Amerikai Filmakadémia döntése szerint Michel Hazanavicius esélyes A némafilmesért, Alexander Payne az Utódokért, Martin Scorsese A leleményes Hugóért, Woody Allen az Éjfélkor Párizsbanért és Terrence Malick Az élet fájáért című filmért.

A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában A némafilmes és Michel Hazanavicius, a Koszorúslányok és Annie Mumolo, valamint Kristen Wiig, a Margin Call
és J.C. Chandor, az Éjfélkor Párizsban és Woody Allen, valamint a Nader és Simin - Egy elválás története és Asghar Farhadi esélyes az Oscarra.

A legjobb idegen nyelvű filmek közé az iráni Nader és Simin - Egy elválás története, a belga Rundskop, az izraeli Hearat Shulayim, a lengyel In Darkness és a kanadai Monsieur Lazhar fért be. Angelina Jolie A vér és méz földjén című filmje esélyt sem kapott az Akadémiától.

A legjobb vizuális effektek kategóriájában ott a Harry Potter befejező része, a Halál ereklyéinek 2. része, A leleményes Hugo című animációs film, a Vasököl, továbbá A majmok bolygójának 2011-es feldolgozása, a Lázadás, illetve a Transformers harmadik része.

A legjobb animációs film kategóriába A cat in Paris, a Chico&Rita, a Csizmás, a kandúr, a Rango és a Kung Fu Panda 2. jutott be.

A legtöbb jelölést Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje kapta: 11 kategóriában esélyes az Oscar-díjra. Ezt követi A némafilmes, tíz jelöléssel. A jelöltek teljes listáját az esemény honlapján olvashatja.

A 84. Oscar-díjkiosztó gála február 26-án lesz Los Angelesben, a Kodak Színházban. A házigazda idén Billy Crystal lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Golden Globe 2012: fotók a helyszínről

Idén a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat az Utódok kapta. A legjobb rendező Martin Scorsese, a legjobb drámai színész George Clooney, a legjobb színésznő pedig Meryl Streep lett. Angelina Jolie viszont üres kézzel távozott. Íme, az idei díjkiosztó képei.

hvg.hu Kult

Íme, az idei Golden Globe-díjasok: George Clooney elvitte

Idén a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat az Utódok kapta. A legjobb rendező Martin Scorsese, a legjobb drámai színész George Clooney, a legjobb színésznő pedig Meryl Streep lett. Angelina Jolie viszont hoppon maradt. Íme, az idei befutók.

Eurázsiai közös pénz? Moszkva és Peking beleköphet Matolcsy levesébe

Eurázsiai közös pénz? Moszkva és Peking beleköphet Matolcsy levesébe

Közzétette a BKK, hogyan változik az adventi, karácsonyi és újévi menetrend

Közzétette a BKK, hogyan változik az adventi, karácsonyi és újévi menetrend

11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel

Marabu FékNyúz: Fociparádé

Marabu FékNyúz: Fociparádé

Ez legyen az utolsó, ami eszébe jut valakinek, ha nem vett pályamatricát – videó

Ez legyen az utolsó, ami eszébe jut valakinek, ha nem vett pályamatricát – videó

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban