szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végre kiderül, miért ájult el a szakma A némafilmestől: február 23-án a hazai mozikba is megérkezik Michel Hazanavicius tíz Oscar-díjra jelölt filmje. Lesz még megható, nemzetközi bálnamentés, vérre menő küzdelem az álomnőért, Reese Witherspoonért és kirándulás a szexfüggőség birodalmába Michael Fassbenderrel. Filmes ajánlók a hétre.

The Artist - A némafilmes

Talán még az is kíváncsi A némafilmesre, aki egyébként nem kedveli az olyan mozit, ahol másfél óráig egy árva szó sem hangzik el. Michel Hazanavicius fekete-fehér filmje viszont annyira betalált, hogy mióta a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon levetítették, sorra nyeri a szakmai elismeréseket. Hét BAFTA-díjat, és 3 Golden Globe-ot már elvitt idén, tíz kategóriában jelölték Oscarra. Aztán persze kiderül, hogy az Amerikai Filmakadémia szerint is akkora-e lángja, mint a füstje.

Az biztos, hogy február 23-án a magyar mozikba is megérkezik az 1920-as évek végét megidéző romantikus történet, melynek főhőse, a némafilmes sztár, George Valentin és a csinos, ambiciózus táncosnő, Peppy két filmtörténeti korszak - a néma- és hangosfilmes - határán találkozik. Nem kérdés, hogy a férfi beleszeret a nőbe, az viszont igen, hogy nyitott-e az újra, képes-e versenyezni a fiatal, szertelen és feltörekvő sztárjelöltekkel.

Érdekesség, hogy a forgatás ideje alatt a férfi főszereplő, Jean Dujardin egy világtól elzárt, harmincas években épült házban lakott Hollywoodban. A The Artist egyébként Mel Brooks 1976-os Bombabasiker című mozija óta az első némafilm.

Rendező: Michel Hazanavicius

Főszereplők: Jean Dujardin, Berenice Bejo

IMDb-értékelés: 8,4/ 10

Mindenki szereti a bálnákat

„Az alaszkai Barrow-ban sosem történik semmi. De most valami nagy ... ütötte fel a fejét.”

Ha a többnyire romantikus filmekben - és persze a Charlie angyalaiban - feltűnő Drew Barrymore neve nem jelent igazi húzóerőt, akkor jönnek a bálnák. Hiszen mindenki szereti a bálnákat. Vagy nem? Mindenesetre itt egy újabb igaz történeten alapuló sztori, a Greenpeace-aktivistáról és exbarátjáról, a riporterről, akik közösen küzdenek az alaszkai jég fogságába esett szürkebálna-család megmentéséért. „Mindig lehet mit tenni” - ez a mottójuk, és valóban, a jó ügy érdekében még a rivális olajcégeket, sőt, az amerikai és az orosz hadsereget is mozgósítják. „Dögöljek meg, ha hagyom, hogy a ruszkik mentsék meg” - a kérdés ezen a ponton végleg eldől: Amerika is küzd a bálnák kiszabadításáért. Meg persze a dicsőségért. A film nem nyitott rosszul Amerikában, a február 5-i premiert követő hétvégén több mint 7,6 millió dollár folyt be a jegybevételekből.

Rendező: Ken Kwapis

Főszereplők: Drew Barrymore, John Krasinski, John Pingayak

IMDb-értékelés: 5,6/ 10

Kémes hármas

„A barátom vagy. Az életedet adnád értem, és én is érted.”

Doktor Szöszi feltuningolva visszatér. Ráadásul rögtön két férfi verseng a kegyeiért, méghozzá két CIA-ügynök. Brad Pitt és Angelina Jolie „bérgyilkos” házassága óta tudjuk, hogy a titkos küldetések rejtett izgalmat visznek egy kapcsolatba, és a tökéletes pár még tökéletesebben működik együtt, ha épp nem akarják megölni egymást. Ebben az esetben némileg árnyaltabb a kép: két gyerekkori jóbarát vérre menő küzdelmet folytat, hogy megkapja a nőt. Aki mindkét férfival jár.

A Kémes hármas február 23-án érkezik a hazai mozikba, és a vígjátékok rajongóinak a szórakozáson kívül vizuális örömöket is kínál: Reese Witherspoon szépen lefogyott a szerep kedvéért, és a sminkesek is jól dolgoztak. A két szívtipró ügynök szerepéért Bradley Cooper, Sam Worthington, Colin Farrell és Justin Timberlake is versenyben volt, végül Chris Pine and Tom Hardy lett a befutó.

Rendező: McG

Főszereplők: Tom Hardy, Reese Witherspoon, Chris Pine

IMDb-értékelés: 6,2/ 10

A szégyentelen

„Te vagy az ász! Elképesztő voltál.”

Mi lesz az öntörvényű New York-i nagymenővel - aki mellesleg szexfüggő -, ha megjelenik nála nem kevésbé önfejű és határozott húga? Fel lehet-e dolgozni a múltat, ha valaki tudatosan igyekezett elfojtani a rossz emlékeket, vagy csak a káros szenvedélyek tompítják az érzékeket és űzik el az idegesítő gondolatokat? Michael Fassbendert Golden Globe-ra jelölték Brandon szerepéért, Carey Mulligan pedig a Drive - Gázt! női főszerepe után végre egy izgalmasabb karaktert alakít.

A filmet gyorsan, mindössze 25 nap alatt leforgatták. Akad olyan jelenet, ami elsőre olyan jól sikerült, hogy vágás nélkül bekerült a filmbe: amikor az énekesnőt alakító Carey Mulligan először dalra fakad, James Badge Dale és Michael Fassbender megdöbben. Ők korábban még nem hallották Mulligant énekelni, ösztönös reakciójuk viszont megmarad az utókornak.

Rendező: Steve McQueen

Főszereplők: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale

IMDb-értékelés: 7,9/ 10

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyi-Karabah: A felek máris a tűzszünet megsértésével vádolják egymást

Hegyi-Karabah: A felek máris a tűzszünet megsértésével vádolják egymást

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Az autópiac Netflixe akar lenni a Lynk & Co

Az autópiac Netflixe akar lenni a Lynk & Co