szerző:
hvg.hu/MTI

Rémi Ochlik, a 2012-es World Press Photo egyik nyertese volt az a francia fotográfus, aki szerdán egy rakétatámadás során halt meg a szíriai Homsz városában.

Rémi Ochlik, a 29 éves francia fotós 2011-ben az észak-afrikai országokban fényképezte az arab tavasz eseméyneit, járt Tunéziában, Egyiptomban és Líbiában is, fényképei a Le Monde-ban, a Paris Matchban, a Time magazinban, valamint a Wall Street Journalban is megjelentek, a líbiai háborúról szóló, Harc Líbiáért címet viselő (Battle for Libya) fotósorozatával pedig megnyerte a World Press Photo általános hírek kategóriájában a fotósorozatért járó első díjat.

Rémi Ochlik
©

Utolsó munkájaként a szíriai eseményeket akarta lencsevégre kapni, amikor Homsz város Baba Amr nevű részén egy ideiglenes sajótközpontba csapódott be egy rakéta. A támadás áldozata lett Marie Colvin, amerikai újságírónő is.

Damaszkusz nem tudott róla

Damaszkusz nem tudott róla, hogy a szerdán meggyilkolt francia és amerikai újságíró Szíriában tartózkodik - mondta el Adnan Mahmúd szíriai információs miniszter. Mahmúd hozzátette: kiadta az utasítást a homszi hatóságoknak, hogy keressék meg az 55 éves Marie Colvin, valamint az alig 29 éves Rémi Ochlik holttestét. Colvin több konfliktusövezetet is megjárt, és egyik szemét elvesztette, mikor Srí Lankából tudósított. A brit Sunday Times lapnak dolgozó újságírónak azóta védjegyévé vált a fekete szemkendő. Ochlik az IP3 ügynökség egyik alapító tagja volt.

A kormányerők reggel támadást intéztek a lázadók Baba Amr negyedben lévő sajtóközpontja ellen. A halálos áldozatokon kívül további három-négy külföldi újságíró megsebesült. Edith Bouvier-t, a Le Figaro című francia napilap 31 éves munkatársát kritikus állapotban szállították kórházba, míg Paul Cornby brit, valamint William Daniels francia fotós könnyebb sérüléseket szenvedett.

World Press Photo- kattintson képes összefoglalónkért!
©

Szíriában több sajtómunkatárs vesztette életét az utóbbi időszakban, köztük Gilles Jacquier francia haditudósító, akivel egy Damaszkusz által szervezett programon végeztek Homszban, valamint a The New York Times tudósítója, Anthony Shadid, aki asztmarohamban halt meg útban Törökország felé, miután egy hetet töltött titokban Szíriában. 

"A minisztérium minden, illegális módon Szíriában tartózkodó külföldi újságírótól azt kéri, hogy mielőbb jelentkezzen a bevándorlási hivatalnál helyzete tisztázásának érdekében" - hangsúlyozta a tárcavezető. Szíria még tavaly kiutasította a külföldi újságírókat területéről, de a bátrabbakat ez sem tántorítja el attól, hogy tudósítsanak a 11 hónapja zajló felkelésről és az összecsapásokról, amelyekben eddig több mint 7600-an haltak meg az aktivisták szerint.

A Fehér Ház is megszólalt

A szíriai kormány szerdán a gazdasági szankciókat, valamint a lázadókat tett felelőssé a romló egészségügyi helyzetért. A Nemzetközi Vöröskereszthez, az ENSZ-hez, valamint annak emberjogi tanácsához küldött levelében Damaszkusz "provokációval és a tények meghamisításával" vádolt néhány szervezetet.

"Szíria külföldi csoportokat tesz felelőssé a támadásokért, amelyek pénzzel és fegyverekkel támogatják a terroristákat, és segítik őket abban, hogy megtámadhassák a köz- és magánkórházakat, a klinikákat, valamint a mentőcsapatokat" - szólt az üzenet.

Eközben a Fehér Ház együttérzéséről biztosította a két megölt újságíró hozzátartozóit, és rámutatott, hogy "a tragikus halálesetek" felfedik az "igazságról való híradás" kockázatait. Jay Carney szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a szíriai konfliktus számos áldozatot követelt eddig, akik többsége civil volt. Carney hozzátette, hogy "Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának kíméletlen erőszakossága napról napra nyilvánvalóbbá válik".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Nagyítás

World Press Photo: az év legjobb képei - Nagyítás-fotógaléria

Samuel Aranda a New York Times számára készítette képét, amin egy burkát viselő nő tartja a kezében sebesült hozzátartozóját egy kórházzá átalakított mecsetben, Jemenben. Az arab tavasz a tavalyi év egyik legfontosabb eseménye volt, így várni lehetett, hogy a pályázaton is kiemelt figyelmet kap majd. Mint Koyo Kouoh, a zsűri egyik tagja mondja: "Ez a kép az egész régióért beszél. Megjelenik benne Jemen, Egyiptom, Tunézia, Líbia, Szíria, minden, ami az arab tavasz során történt, mégis egy személyes, intim részét mutatja be az eseményeknek. Felhívja a figyelmet a nők szerepére, nem csak mint segítőkre, hanem mint az események aktív szereplőire." Idén124 ország 5247 fotósa küldött be összesen 101 254 pályamunkát a világ legrangosabb fotóversenyére.

Már áprilisban dönthet a Kúria a gyöngyöspatai romák kártérítéséről

Már áprilisban dönthet a Kúria a gyöngyöspatai romák kártérítéséről

Rákkeltő anyagot találtak egy Magyarországon gyártott kakaóporban

Rákkeltő anyagot találtak egy Magyarországon gyártott kakaóporban

Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben

Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben

A szakma nagyágyúi fejlesztik az 1900 lóerős hangtalan olasz sportkocsit

A szakma nagyágyúi fejlesztik az 1900 lóerős hangtalan olasz sportkocsit

Súlyos balesettel zárult az idei Daytona 500 – videó

Súlyos balesettel zárult az idei Daytona 500 – videó

Lefújták a Bond-film premierjét Kínában a koronavírus miatt

Lefújták a Bond-film premierjét Kínában a koronavírus miatt