szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rakétatámadásban halt meg egy amerikai és egy francia újságíró a szíriai Homsz városában, amelyet a kormánycsapatok tartanak tűz alatt. Az amerikai Marie Colvin a The Sunday Times tudósítója volt, a francia Remi Ochlik pedig fotósként dolgozott – írta a Reuters jelentése alapján a holland NRC Handelsblad.

A Reuters szír aktivisták beszámolója alapján azt írta, hogy egy ideiglenes sajótközpontba csapódott be rakéta Homsz Baba Amr nevű részén. A két újságíró tapasztalt haditudósító volt, Rémi Ochlik idén első helyezett lett a World Press Photo versenyen. A támadásban rajtuk kívül mások is meghaltak illetve megsebesültek – olvasható a cikkben.

Kedden több mint százan haltak meg Szíriában, ezen belül Homsz városában negyvennél is többen a nem végleges adatok szerint.

Múlt héten feltehetően asztmarohamban hunyt el a The New York Times című amerikai lap munkatársa, Anthony Shadid, aki titkos riportúton járt Szíriában.

Damaszkusz nem tudott róla, hogy a szerdán meggyilkolt francia és amerikai újságíró Szíriában tartózkodik - mondta el Adnan Mahmúd szíriai információs miniszter. Mahmúd hozzátette: kiadta az utasítást a homszi hatóságoknak, hogy keressék meg az 55 éves Marie Colvin, valamint az alig 29 éves Rémi Ochlik holttestét. Colvin több konfliktusövezetet is megjárt, és egyik szemét elvesztette, mikor Srí Lankából tudósított.

A kormányerők reggel támadást intéztek a lázadók Baba Amr negyedben lévő sajtóközpontja ellen. A halálos áldozatokon kívül további három-négy külföldi újságíró megsebesült. Edith Bouvier-t, a Le Figaro című francia napilap 31 éves munkatársát kritikus állapotban szállították kórházba, míg Paul Cornby brit, valamint William Daniels francia fotós könnyebb sérüléseket szenvedett.

Szíriában több sajtómunkatárs vesztette életét az utóbbi időszakban, köztük Gilles Jacquier francia haditudósító, akivel egy Damaszkusz által szervezett programon végeztek Homszban, valamint a The New York Times tudósítója, Anthony Shadid, aki asztmarohamban halt meg útban Törökország felé, miután egy hetet töltött titokban Szíriában. 

"A minisztérium minden, illegális módon Szíriában tartózkodó külföldi újságírótól azt kéri, hogy mielőbb jelentkezzen a bevándorlási hivatalnál helyzete tisztázásának érdekében" - hangsúlyozta a tárcavezető. Szíria még tavaly kiutasította a külföldi újságírókat területéről, de a bátrabbakat ez sem tántorítja el attól, hogy tudósítsanak a 11 hónapja zajló felkelésről és az összecsapásokról, amelyekben eddig több mint 7600-an haltak meg az aktivisták szerint.

A szíriai kormány szerdán a gazdasági szankciókat, valamint a lázadókat tett felelőssé a romló egészségügyi helyzetért. A Nemzetközi Vöröskereszthez, az ENSZ-hez, valamint annak emberjogi tanácsához küldött levelében Damaszkusz "provokációval és a tények meghamisításával" vádolt néhány szervezetet. "Szíria külföldi csoportokat tesz felelőssé a támadásokért, amelyek pénzzel és fegyverekkel támogatják a terroristákat, és segítik őket abban, hogy megtámadhassák a köz- és magánkórházakat, a klinikákat, valamint a mentőcsapatokat" - szólt az üzenet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!