szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan felkavarta a kedélyeket egy új sikerkönyv szerzője, amikor megírta, hogy az egykori Beatles-tag, John Lennon étkezési zavarokkal küzdött, mi több, bulimiás volt. A zenész özvegye, Yoko Ono cáfol.

John Lennon életének utolsó időszakáról, ezzel együtt pedig a zenész testi-lelki nyavalyáiról, többek között étkezési zavarairól is szó esik abban a könyvben, ami a közelmúltban jelent meg BackStage Pass VIP címmel - írta a radaronline.com, szemelvényeket idézve a kötetből.

A szerző, a popkultúrában járatos Debra Sharon Davis saját bevallása szerint a rocklegenda emberi oldalát igyekezett bemutatni, azt a bonyolult, érzékeny és önsanyargatásra hajlamos férfit, aki a Beatles-legenda álarca mögött húzódott. A könyvből többek között az is kiderül az 1980 decemberében meggyilkolt Lennonról, hogy állandóan éhes volt, és bár imádott enni, nem szerette a telítettség érzését, amivel egy-egy nagy zabálás járt, ezért gyakran arra kényszerítette magát, hogy kihányja az éppen elfogyasztott ételt - olvasható a radaronline.com-on.

©

„Lennon zavarban volt étkezéshez való hozzáállása miatt” - írta könyvében Davis. Lennon tehetséges zenészekkel volt körülvéve, közülük jópáran keményen ittak, akadtak, akik drogproblémákkal küzdöttek, nekik bizonyára furcsa volt Lennon különc viselkedése. A hetvenes években a társadalom és a média még nem volt tisztában azzal, hogy a bulimia függőség, és komoly egészségügyi kockázattal jár, ez pedig még komolyabb veszélyet jelentett Lennon számára, akinek fogalma nem volt róla, hogy mi az, amit átél - így Davis. (A bulimiát 1979 óta kezelik pszichoszomatikus betegségként.)

A könyvben korábban nem közölt interjúk is olvashatók. Lennon közeli barátja, az énekes és dalszövegíró Harry Nilsson az 1980-as években úgy emlékezett, hogy Lennonnak állandóan ehetnékje volt, és azt mesélte neki, hogy gyakran fantáziál hatalmas mennyiségű, „tiltott” ételről. A zenésznek Nilsson szerint az étel szent volt, ez viszont megijesztette. Úgy gondolta, hogy ez gyengeség, a „fegyelem hiányaként” definiálta.

Davis szerint Lennon rejtegette ételfetisizmusát. Ahogy a könyvben olvasható: a zenész gyakran evett hatalmas adag rizspelyhet, fagylalttal a tetején: imádott fagyit tenni mindenre, amire csak lehetett.

Lennon özvegye, Yoko Ono a brit Daily Mirrornak cáfolta az állítást, miszerint Lennon bulimiás eltt volna. „Johnnak nem voltak étkezési zavarai. Néha még egy szelet csokoládét is megevett. Vegetáriánus volt és a makrobiotikus táplálkozás híve, olykor-olykor pedig léböjtkúrát tartott” - mondta Ono.

A könyv szerzője elmondta: a kötettel rá akarta döbbenteni az embereket, hogy még az ünnepelt hírességeknek is lehetnek titkolt betegségeik, gyengeségeik, ezért az átlagos embereknek egyáltalán nem kell szégyenkezniük, ha nem tökéletesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Újabb fotók kerültek elő az ágyban heverő John Lennonról és Yoko Onóról

John Lennon és Yoko Ono nyilvánosság előtt zajló kapcsolata nap mint nap izgalmas témát kínált a bulvársajtónak a hatvanas évek végétől egészen Lennon 1980-ban bekövetkezett haláláig. A furcsa párról nemrégiben előkerült néhány, eddig nem látott fotó, mely a legendás „egy ágyban…” a békéért sorozat idején készült, amikor a pár a vietnami háború ellen tiltakozott.

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump