szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán cseresznyefák virágzásában gyönyörködhetnek a látogatók az ELTE Füvészkertben szombaton és vasárnap a szakuraünnepen, melyen kalligráfia és íjászati bemutatók is színesítik a programokat.

A szakuraünnep az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik. A Füvészkertbe látogatók - a japán szokásokhoz hasonlóan - takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben és gyönyörködhetnek a szakurafák virágzásában - közölte az intézmény az MTI-vel. 

Az érdeklődők szakvezetéssel tekinthetik meg a kertet 11 és 13 órától, a kastély emeleti termében pedig papírsárkányokat és pörgettyűket bemutató kiállítást láthatnak. A látogatók április 7-én megismerkedhetnek a hagyományos japán íjászattal, a Magyar Origami Kör origamifoglalkozást, Gáncs Nikolasz kalligráfiabemutatót tart. Másnap az autentikus japán teaszertartás részleteibe nyerhet betekintést a közönség. 

Április 14-én és 15-én a kézműves foglalkozások résztvevői a japán kultúra és a tavasz jegyében különböző tárgyakat készíthetnek, április 15-én délután 15 órától Villányi G. András japán fordító zenés irodalmi estje várja a közönséget.

A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Ezt a pár napot a japánok alaposan kihasználják: kivonulnak egy közeli parkba vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, esznek, isznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét. 

A cseresznye virágzásának látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között