szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lehullt a lepel a filmtörténet egyik legjobban őrzött titkáról: A Simpson család (The Simpsons) című amerikai sorozat készítője, Matt Groening maga mondta el, hogy a népszerű figuráknak otthont adó Springfield városát a harmincnégy azonos nevű amerikai város közül melyikről mintázta.

A legendás sorozat alkotója a Smithsonian magazinnak adott interjújában közölte, hogy azért esett a választása Springfieldre, mert ez az egyik leggyakoribb városnév az Egyesült Államokban. "A műsor sikerébe vetett hit miatt arra gondoltam, ez a név nagyszerű választás lesz, mivel mindenki azt fogja hinni, hogy az ő városáról van szó: és így is történt" - idézte az alkotót a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

Az 1989 óta műsoron lévő sorozat a leghosszabb ideje futó sitcom, illetve animációs program az Egyesült Államokban. A műsor kulturális jelenséggé nőtte ki magát: egyetemi kurzusokat szentelnek a tanulmányozására. Maga a sorozat is sokszor tréfálkozott a valódi Springfield helyének elrejtésével. Az egyik epizódban például Lisa rámutat a térképen a városra, ám öccse, Bart feje véletlenül éppen akkor téved a kamera elé. Groening elárulta, hogy az oregoni Springfield városa volt a minta.

©

Groening szerint annak idején nagy hatással volt rá a Father Knows Best (Apa jobban tudja) című amerikai sorozat is, amely szintén egy Springfield nevű helyen játszódott. Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Oregon állambeli Springfield mindössze 160 kilométerre délre fekszik Portlandtől, Groening szülővárosától.

A jelek arra utalnak, hogy az oregoni Springfield már 2007 óta tudott a különleges kapcsolatról: Groening ugyanis még A Simpson család - A film (The Simpsons Movie) című mozi premierje előtt ellátogatott a városba. Az alkotó mostani bejelentésének hallatán egy helyi illetékes mindössze annyit mondott: "Oh, persze, tudunk róla".  Az adatok szerint legkevesebb 34 város viseli a Springfield nevet az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni