szerző:
hvg.hu

Együtt küzdenek a gonosz ellen a legendás Marvel-hősök, két - házas - jóbarát minden lehetőséget megragad a félrelépésre, három fogyatékkal élő fiú kisbusszal nekivág Európának, hogy életében először csajozhasson. Filmes ajánlók a hétre.

Bosszúállók

„Hadban állunk. És az ellenfél túlerőben van.”

A bolygó létét fenyegető, gonosz és kegyetlen Lokival szemben csak egy szupercsapat veheti fel a versenyt, melynek tagjait a nemzetközi békefenntartó ügynökség toborozza. Mivel szuperhősökről van szó, az egójuk előbbrevaló, mint a csapatmunka. Hogy képesek-e megmenteni a világot - 3D-ben - prózai kérdés. A Bosszúállókban a Marvel képregényhősök java fog össze: Hulk, Amerika kapitány, a Vasember, Thor, Sólyomszem, és persze a Fekete Özvegy. A filmben felbukkanó húzóneveket elnézve - Stellan Skarsgård és a mostanában látványos filmes munkát ritkán vállaló, korábban A vasemberben feltűnő Gwyneth Paltrow is beugrott egy szerepbe - nincs is szükség rejtett titkokra, nagy meglepetésre vagy látványos csattanóra.

Az eredeti tervek szerint, akárcsak A hihetetlen Hulk-ban, a Bosszúállók-ban is Edward Norton alakította volna Hulkot, de a megegyezés ugrott, a szerepet Mark Ruffalo kapta. A rendező, Joss Whedon nagy X-Men és Bosszúállók-rajongó, utóbbi hatvanas évekbeli képregényváltozata a filmre is rányomta bélyegét. És egy kis plusz: az előképben Robert Downey Jr., mint Tony Stark egy Black Sabbath-pólót visel. Az együttes dala, az Iron Man az első Vasember-mozi egyik betétdala volt. (Bemutató: április 26.)

Rendező: Joss Whedon

Főszereplők: Robert Downey Jr., Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson

IMDb-értékelés: 9/ 10

A két mesterlövész

Egy mostanság divatos műfaj, a szkeccsfilm újabb fogyasztható darabja kerül a haza mozikba: könnyed, francia stílusban, kis brünós beütéssel, ha már Sacha Baron Cohennek bejött a bohóckodás. A két mesterlövész hét rövidfilmet fog össze, mindegyik a férfi és nő kapcsolatot járja körül, az előbbi szemszögéből megközelítve a hűtlenség szükségességét. Miért csalja meg a férj a feleségét? Mert unatkozik? Mert macsó? Mert jár neki a szabadság, a kikapcsolódás? Mert a sikerektől vezérhímnek érzi magát? Mit tesz a nő, ha elege van csalfa urából? Kidobja? Ő is félrelép? Vagy homokba dugja a fejét és szemet huny a háta mögött zajló, nyilvánvaló afférok felett? A némafilmes rendezője, Michel Hazanavicius és főszereplője, az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Jean Dujardin is rendezőként jegyzi a szkeccsfilmet, melynek szerethető és ellenszenves főszerepeiben Jean Dujardin és Gilles Lellouche látható. (Bemutató: április 26.)

Rendező: Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche

Főszereplők: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Alexandra Lamy, Clara Ponsot

IMDb-értékelés: 6,4/ 10

Oslo, augusztus

„Szia Iselin, megint én vagyok. Tudom, hogy ezt már mondtam, de most jól fogom csinálni.”

Egy függőségét leküzdeni vágyó férfi, 24 szabad óra - jack baueres izgalmak nélkül. A 34 éves éppen egy drogrehabilitáció végén járó Anders elmehet egy állásinterjúra. Oslóban kószálva elmélázik azon, hogy mit rontott el, kiknek okozott fájdalmat, és hogyan kezdhetne új életet. Lassan csorgó jelenetek, lelkizés és pszichés hatások: a norvég dráma sajátos lélektani kísérletként is értelmezhető, ami azt teszteli, hogy a néző vajon kibírja-e, míg a főszereplő megtalálja a megoldást. Ha ugyan van megoldás. Az Oslo, augusztus Pierre Drieu La Rochelle 1931-es Le feu follet című regényén alapul, melyből 1963-ban elkészült az emlékezetes filmes adaptáció, a Lidércfény. Főszereplője, Alain Leroy alkoholproblémák miatt kerül egy Versailles-i klinikára, innen utazik Párizsba, hogy felkeresse régi barátait, felidézze emlékeit. (Bemutató: április 26.)

Rendező: Joachim Trier

Főszereplők: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava

IMDb-értékelés: 7,7/ 10

Hasta la Vista

„Lars, Jozef és én szeretnénk ... együtt elmenni kirándulni”

Az Amerikai pite óta nincs új a nap alatt, már ami a csajozós tinifilmeket illeti. Amikor a kamaszfiúk szinte mindenre ráugranak, ami meleg, mozog és elképzelt élvezeteket nyújthat. A Hasta la Vista szexuális élményekre vágyó tinédzserei viszont nem átlagos fiúk: egyikük gyengén lát, a másik két srác pedig tolószékben ül. Vagyis a csajozás számukra lehetetlen küldetés - hazai környezetben. A megoldást egy különös, spanyoroszági bordélyházban látják. „Tudni akarom, milyen egy női test” - ez a fiúk vágya. Meg persze a tapasztalás. Egy ápolónővel elindulnak, hogy a szülői és az orvosi tiltás ellenére felfedezzék a számukra ismeretelen világot. Hogy lesz-e happy end, és ebben az esetben mi tekinthető boldog végkifejletnek, kiderül. Egy biztos, a terminátorral nem futnak össze.

Rendező: Geoffrey Enthoven

Főszereplők: Tom Audenaert, Gilles De Schrijver, Isabelle de Hertogh

IMDb-értékelés: 7,5/ 10

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!