szerző:
Faigl Zoltán

Ingyenesen, bárki számára hozzáférhető módon cserélhetnek könyveket Óbudán a helyiek és átutazók, ráadásul ezt a nap bármely szakában tehetik, anonim módon.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és civilek fogtak össze az olvasásért hogy KönyvMegálló formájában „ingyenes, köztéri könyvtárat” hozzanak létre.
Köztéren álló kulturális központ létrehozása inspirálta a KultúrMontázs Egyesületet abban, hogy Óbudán is „becsületkönyvtárat” állítsanak. A szülőkből összeállt civil szervezet vezetőjének fejéből februárban pattant ki az ötlet, hogy egy ingyenes, bármikor, bárki számára hozzáférhető köztéri könyvtárat hozzanak létre.

„A KÖKI Terminálban és az egyik kőbányai könyvtár ajtaja mellett működő nyitott könyvszekrény láttán jött az ötlet, hogy Óbudán is megvalósítanánk hasonlót, de nyílt terepen, intézményektől függetlenül” – mondta Merkó Ágnes, a KultúrMontázs Egyesület elnöke. A civil szervezet kezdeményezése találkozott Bús Balázs, harmadik kerületi polgármester korábbi elképzeléseivel, így az egyesület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, és az Óbudai Platán Könyvtár összefogásában állították fel Csillaghegyen és Aquincumon az első szabadtéri KönyvMegállókat.

A nyilvános könyvszekrények (öffentlichen bücherschrank) ötlete Németországból indult, az 1990-es évben. 1991-ben Michael Clegg, dublini és Martin Guttman jeruzsálemi születésű művész, Darmstadtban és Hannoverben állította fel az első, közterületen lévő szekrényeket, de olykor szokatlanabb helyekre is készítettek szabadtéri könyvespolcokat, néhányat például 2007-ben a Krems-i zsidó temetőbe.

©

A könyvszekrények a „hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” logika alapján működnek: a KönyvMegálló közterületen – Aquincumon a Római téren és Csillaghegyen a Mátyás Király út 5. előtt – találhatók, így az olvasóközönség a nap bármely szakában vihet magával olvasnivalót, cserébe viszont neki is a szekrénybe kell helyezni egyet a sajátjai közül.

Elég érettek vagyunk?

A június 6-i átadás óta – melyet a 83. Ünnepi Könyvhéttel kötötték össze a projekt kivitelezői – Merkó Ágnes pozitív tapasztalatokról számolt be: „esténként ki szoktam ülni a KönyvMegállóhoz, rendezgetem a könyveket, de úgy látom, az emberek vigyáznak a szekrényre”.
Az igazgató szerint a legfontosabb, hogy az olvasás által közösségek jöjjenek létre és meginduljon a diskurzus az emberek között.

„Voltak olyanok, akik a közös érdeklődés miatt beszélgetni kezdtek, telefonszámot cseréltek” – mesélte Merkó. Ahogy fogalmazott, „ez egy kísérlet arra, hogy elég érett-e a magyar társadalom”. Az elnök pedagógusként dolgozik, szeretne tanítványaival rendhagyó irodalomórákat tartani, és a könyvszekrény körül beszélgetni a diákokkal a kultúra fontosságáról.

„Nem az a cél, hogy olyan könyvek kerüljenek a szekrénybe, amiket senki nem olvas, épp ellenkezőleg: nagyon sok ajándékkönyvet kap a könyvtárunk, ezekből válogattunk ki olyan olvasmányokat, melyek felkeltik az érdeklődést, de egy-két klasszikus verseskötet is került a KönyvMegállókba” – mondta Gyulai Ivánné Judit, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója.

A szekrényben - meglepő módon - alig néhány éves kiadásokra is lehet bukkanni, amiket egy saját könyvért cserébe már magunkénak is tudhatunk. Kis keresgélés után bukkantam rá a rikító sárga, középiskolában használt Matematika Feladatgyűjteményre, de izgalmasabb és kellemesebb olvasnivalók is akadnak, mint például a Star Wars – Baljós Árnyak, vagy Batman, a denevérember. Ahogy a könyvtárigazgató is említette, a klasszikusok is megtalálhatóak: Mikszáth Kálmán Szent Péter Esernyője, és Fekete István Téli Berek című kötetét is csere tárgyát képezi. A legtöbb könyv meglepően újszerű állapotban van, de akad néhány szép kort megért darab, többek között egy agyon használt német-magyar kéziszótár is.

A polgármester is tett könyvet a szekrényekbe

A szekrények első feltöltésekor Bús Balázs is felajánlotta saját kedvenc könyveit. „A két KönyvMegállóba közel 50 könyvet vittem, felnőtteknek és gyermekeknek valót egyaránt” – mondta a polgármester, aki reméli, hogy örömüket lelik benne azok, akik majd elolvassák azokat. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a projekt anyagi részét, valamint a Csillaghegyi könyvszekrény esetében a területrendezést vállalta magára. „Csillaghegyen volt egy pavilon, azt le kellett bontanunk, és a közelben lévő zöldterületet is rendeztük,” – mondta a polgármester, aki azt ígérte, hogy lesznek még padok és szemeteskukák is a környéken.

©

A környéken élők közül néhányan attól tartanak, hogy a huligánok a könyveket sem kímélik majd és esetleg ellopják, megrongálják azokat, ám Gyulai Ivánné szerint a Római téri KönyvMegálló működését és rendeltetésszerű használatát a néhány percnyi gyaloglásra található könyvtár dolgozói ellenőrzik majd. Ők minden nap „arra járnak munkába és figyelik a szekrény tartalmát”, a csillaghegyi szekrény ellenőrzését pedig az ötletgazda, KultúrMontázs egyesület vállalta magára.

„Ez egy bizalomra épülő próba: nem csak azt kell tesztelnünk, hogy milyen hatással lesz a közösségre az ötlet, hanem, hogy a könyvszekrények mennyire állnak ellen az időjárás viszontagságainak” – mondta a könyvtár igazgatója. Bús Balázsnak már konkrét tervei is vannak az újabb könyvszekrények elhelyezésére, a közeljövőben a Békásmegyeren a Csobánka térre, Kaszásdűlőre és Felső-Óbudára szeretnének KönyvMegállókat helyezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

ENSZ: Új munkacsoport foglalkozik a menekültkérdéssel

ENSZ: Új munkacsoport foglalkozik a menekültkérdéssel

Ha Kínán, Amerikán és Magyarországon múlik, nem kerüljük el a klímakatasztrófát

Ha Kínán, Amerikán és Magyarországon múlik, nem kerüljük el a klímakatasztrófát

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Télapó és az elhibázott projektmenedzsment

Télapó és az elhibázott projektmenedzsment

Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó

Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó