szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Charlie Chaplin brit színész, rendező és író eddig ismeretlen kéziratára, egy soha el nem készült darab vázlatára bukkantak Olaszországban, Bolognában.

A jegyzetekkel tűzdelt dokumentum egy Vaclav Nyizsinszkij balettművész által ihletett műről szólt, a darab azonban soha nem valósult meg, egyes elemeit a Rivaldafény című filmjébe illesztette be Chaplin. A kézirat lapjait csütörtökön a La Repubblica című olasz lap közölte internetes kiadásában.

Chaplin a jelek szerint egy táncos köré szőtte volna darabja cselekményét, a főszereplő neve Naginszkij lett volna, a történetbe a művész beleírta a táncművész nejét és egy régi barátját, pályatársát is. "A darab témája, hogy egy karrier nem az ember vágyálmai szerint valósul meg, hanem olyan utat jelent, amelyet a sors alakít" - írta Chaplin.

A kéziratra egy olyan kutatás részeként bukkantak, amely abból az alkalomból indult, hogy Chaplin Rivaldafény című filmje idén 60 éves. A munka sikeresnek bizonyult, a dokumentum mellett korábban ismeretlen fotók is előkerültek: Chaplin és Buster Keaton látható rajtuk.

Chaplin és Nyizsinszkij Los Angelesben ismerte meg egymást 1917-ben, amikor az orosz balettművész társulatával az amerikai nagyvárosban vendégszerepelt, és meglátogatta a filmest az egyik forgatáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába