szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

A svéd Studio Total reklámügynökség kisrepülőgépe fehérorosz területen több száz ejtőernyős plüssmacit dobott le szólásszabadságot követelő feliratokkal. A medvebocsokról megjelent fotók adták az apropóját a Lukasenko rezsim által kezdeményezett büntetőeljárásnak egy fiatal internetes szerkesztő ellen. A fogvatartott kiszabadításáért újságírók és fotósok szolidaritási mozgalmat indítottak.

A svédek kisrepülőgépe különösebb akadály nélkül szelte át Litvánia felől a belorusz légteret. A korábban a fehérorosz feminista mozgalmat 100 ezer svéd koronával támogató Studio Total reklámügynökség lerombolta ezzel azt a mítoszt, amely az agyonpénzelt és a katonai parádékon megdicsőült fehérorosz légvédelmet övezte.

A plüss deszantként emlegetett akcióban 1000-nél is több ejtőernyős mackó ért földet. Az első fotókat a macikról a melléjük tűzött feliratokkal együtt - az egyiken a FREE SPEECH NOW, azonnali szólásszabadságot olvasható - Jekatyerina Szkurát, 16 éves diáklány készítette. A képek hamarosan felkerültek a Belarusian News Photos nevű képes internetes híroldalra (most is ott láthatók – a szerk.)

©

A ma már bátor tettnek nevezhető közlés a hozzá írt hírszöveggel együtt nem maradhatott következmények nélkül az európai demokratikus normák megsértéséért többször bírált posztszovjet államban. Bár a belorusz védelmi minisztérium először cáfolta a svéd kisrepülőgép határsértést, a weblap 20 éves főszerkesztőjét és alapítóját, Anton Szurjapint hamarosan letartóztatta és tiltott határátlépés elősegítése miatt eljárást indított ellene a minszki KGB. Ezért az ottani törvények szerint akár 7 év börtönbüntetés is fenyegeti.

A fehéroroszországi sajtó egy része szolidaritási mozgalmat indított Szurjapin mellett. Az újságírók és fotósok a fiatal szerkesztő elleni eljárás miatti tiltakozásukat sajátos módon igyekeznek kifejezni: ejtőernyős plüssmacival fényképeztetik le magukat. Többüket, akik a nyilvános fotózást is bevállalták, közterületen történt botrányokozás címén vettek őrizetbe a rendőrök - az orosz newsru.com híradása szerint.

A plüss deszantos akció svéd ötletgazdája az első pillanattól kezdve a belorusz területre való önálló berepülést hangoztatja, cáfolva ezzel a helyi hatóságoknak az eljárási alapját, amelyet a légi határ tiltott megsértésében való közreműködés miatt indítottak Anton Szurjapin és mások ellen. A reklámügynökség igazgatója, Per Cromwell ezt internetes üzenetében is megerősítette.

A Belarusz Köztársaság elnökének, Alekszandr Lukasenkonak címzett üzenetben „fegyveres klónnak” nevezte őt, aki nem akadályozhatja meg, hogy az emberek nevessenek. „Ha az emberek rajtad nevetnek, akkor még a te barátaid sem akarnak majd melletted állni”- írja Cromwell.

A svédek figyelemfelkeltő akcióján kívül más olyan eset is ismert, amikor légből érkezett a nem várt, még a moszkvai Vörös teret is megrengető esemény. Az idén pont negyed százada, 1987. május 28-án landolt az orosz, volt szovjet főváros szívében Cessna típusú sportrepülőjével a német Mathias Rust, aki ledöntötte a szovjet légierő sérthetetlenségébe vetett hitet.

Tettét ma Mihail Gorbacsov peresztrojkájának támogatásaként aposztrofálja, bár Moszkvába repülésével lefejezte a légierő vezérkarát. Légi huliganizmusáért és határsértésért négy évet kapott, ám 432 nap után kegyelemben részesült, és visszatérhetett hazájába. Rust tettével mégis könnyedebb, lazább lett akkortól a világ.

Most viszont akár diplomáciai bonyodalmat is okozhat, illetve már okozott is a két ország között, aminek a következményeként kiutasították Fehéroroszországból a svéd nagykövetet. Mint ilyenkor szokás, a svéd kormány válaszlépése sem maradt el: a belorusz nagykövetnek és vele együtt még két diplomata honfitársának kellett elhagyni Stockholmot. A maci deszantos diverzióért”két fehérorosz tábornoknak is felelni kellett – az egyik a légvédelem parancsnoka, a másik a határőrség vezetője volt eddig. Lukasenko felmentette őket beosztásukból. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak