szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ziggy Stardust, azaz David Bowie földönkívüli "alteregójának" kosztümje is szerepel azon háromszáz kiállítási tárgy között, amelyek segítségével az angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző öt évtizeden átívelő pályafutását mutatják be a szervezők a londoni Victoria és Albert Múzeum időszaki tárlatán.

A 2013. március 23-a és szeptember 4-e között megtekinthető kiállítást két és fél éven át készítették elő, a múzeum egyik legnagyobb jövő évi rendezvénye lesz. A jegyek 14 fontba (5 ezer forint) kerülnek, árusításukat kedden kezdték meg. A rendezők szándékai szerint a tárlat azt mutatja be, hogy milyen hatást gyakorolt David Bowie a művészetre és a kultúrára.

"A tárlat egy olyan személyről szól, aki művészetével befolyással volt arra, miként élünk" - hangsúlyozta Victoria Broackes, a kiállítás társkurátora. Nem egy retrospektív kiállításról van szó – mondta.

"A jelenről szól, azt akarjuk, hogy a látogatók érzékeljék, miként változtatta meg világunkat David Bowie" - magyarázta Victoria Broackes.

A Ziggy Stardust-kosztüm mellett az énekes hatvannál több színpadi jelmezét vonultatja fel a kiállítás, köztük a Union Jack angol nemzeti lobogót "mintázó" zakót, amelyet David Bowie és Alexander McQueen brit divattervező az Earthling című album borítója számára tervezett.

A kiállítás látogatói megtekinthetik David Bowie kézzel írott dalszövegeit, naplóbejegyzéseit, vázlatait, hangszereit. A tárlat bemutat fényképeket, filmeket, videoklipeket is.

A 65 éves David Bowie most az Egyesült Államokban él. David Robert Jonesként született 1947-ben Londonban. Művésznevét 1965-ben vette fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!