szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentős növekedésen ment át a brit filmipar az utóbbi húsz évben - fogalmazott a héten közzétett független jelentés, amely szerint az ágazat virul és tavaly több mint 4,6 milliárd fonttal járult hozzá a brit GDP-hez.

Míg a nyolcvanas években évente 43 film készült a szigetországban, az elmúlt évtizedben átlagosan 136 produkció született. A brit gazdaságban 2011-ben produkált termékek és szolgáltatások értéke 1,5 trillió font volt, amelynek 0,3 százalékát termelte ki a filmes ágazat - ismertette a BBC online hírszolgálata az Oxford Economics jelentése nyomán.

A tavalyi eredményekhez hozzájárult, hogy 410 millió fontos rekord magasságba szöktek a brit mozik jegybevételei az olyan kasszasikereknek köszönhetően, mint a Harry Potter utolsó része, a Sherlock Holmes folytatása, továbbá a független produkcióban készült A király beszéde vagy a The Inbetweeners Movie.

A folytatódó recesszió ellenére a 2011-es adatok alapján a brit filmipar virul - szögezte le a jelentés. A beszámolóból kiderül, hogy míg 2009-ben százezer főt foglalkoztatott az ágazat, tavaly már 117 ezer 400 embernek adott munkát, és a Nagy-Britanniát ábrázoló filmek nyomán az országba látogató turisták a becslések szerint egymilliárd fonttal járultak hozzá a brit GDP-hez.

A jelentés a filmes ágazat hosszú távú növekedésére számít, és megállapítása szerint növekedése túlszárnyalja a brit gazdaság egészét.

A kreatív iparágakért is felelős Ed Vaizey kulturális miniszter kiemelte: a jelentésből világosan kiderül, hogy a brit filmipar milyen óriási mértékben járul hozzá a hosszú távú gazdasági növekedéshez. Mint hozzáfűzte, a brit alkotók tehetségét Bafta- és Oscar-díjak jelzik, de az adatokból az is kiviláglik, milyen fontos szerepet tölt be az ágazat a munkahelyteremtés, az idegenforgalom és a belső befektetések terén, valamint az ország kedvező imázsának reklámozásában.

A független gazdasági előrejelző cég a Brit Filmintézet és a Pinewood Shepperton stúdiócsoport felkérésére készítette el jelentését, a Brit Filmbizottság és a brit regionális kreatív ágazatokat felkaroló Creative England támogatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!