szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szűnni nem akaró tapssal fogadták Day-Lewis alakítását a Spielberg-filmben az 50. New York-i Filmfesztiválon. A kollégák is lelkesen nyilatkoztak az Abraham Lincoln elnökségének utolsó hónapjait megörökítő filmről.

Steven Spielberg Lincoln című filmjének nagy sikerű New York-i fesztiválpremierje után ismét az Oscar-díj várományosaként emlegetik a címszerepet alakító Daniel Day-Lewist.

Az 50. New York-i Filmfesztiválon megrendezett hétfői vetítés közönsége a The Hollywood Reporter online beszámolója szerint szűnni nem akaró tapssal és lelkes twitter-bejegyzésekkel jutalmazta a produkciót.

A kétszeres Oscar-díjas Daniel Day-Lewisnak az elemzés szerzője máris megelőlegezte az újabb Oscart, Spielberget a rendezői díj esélyeseként emlegette, emellett borítékolta, hogy a Lincoln ott lesz a legjobb film Oscar-mezőnyében is.

A történelmi dráma a 16. amerikai elnök hivatali idejének utolsó hónapjait idézi meg, amikor a rabszolgaság eltörléséért küzdött. A mintegy két és félórás alkotás forgatókönyve a Pulitzer-díjas színműíró, Tony Kushner munkája.

"Ez nem egy olyan Lincoln, aki a bankjegyről lépett le vagy a Lincoln Emlékműről szállt alá. Nem az ikon, a hős, és nem is a közismert anekdoták 'becsületes Abe'-je. A filmben egy hús-vér ember jelenik meg, és nem hiszem, hogy valaki jobban alakította volna" - méltatta színészkollégáját a Thaddeus Stenevs republikánus képviselőt játszó Tommy Lee Jones.

A premieren a film több alkotójának társaságában megjelent Spielberg "különleges privilégiumnak" nevezte a vetítés előtt, hogy ezen a filmen dolgozhatott. A népszerű hollywoodi filmguru számos nagy kasszasikert rendezett már pályafutása során, de rendezői Oscar-díjait két második világháborús drámájáért, a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése című filmjéért kapta.

A Lincoln hivatalos világpremierje november 8-án lesz az Amerikai Filmintézet fesztiválján, észak-amerikai forgalmazása pedig egy nappal később kezdődik meg. Egyes értesülések szerint a DreamWorks filmstúdió azért időzítette így a megjelenést, hogy ne ütközzön a november 6-i elnökválasztással, és elkerülje a film átpolitizálását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is