szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Vidámparkja 1838-tól volt Budapestnek, akkor nyitotta meg Wexlehner Sebestyén a mai Városliget területén található, akkor Városerdő néven jegyzett pagony kellős közepében, nagyjából a mai Széchenyi fürdő helyén álló bodegáját.

„Amolyan igazi népies mulatóhely, mint például a bécsi Wurstelprater, nem volt a régi Pesten” – utalt a kezdetekre Vay Sarolta a Régi magyar társasélet című, 1900-ban megjelent szórakozástörténeti kötetében.

És korántsem csak az osztrák fővárosban működött olyan, tömegszórakoztatást szolgáló park, amit Pest-Buda polgárai nélkülözni kényszerültek. Koppenhágában a Dyrehavsbakken az 1600-as évek elején vadaskertként, majd tavasztól őszig nyitva tartó, mutatványosokkal, hajó- és körhintákkal virító, lacikonyhákkal és bögrecsárdákkal megspékelt helyként működött. Londonban az 1600-as évek harmadik harmadában nyitott meg Vauxhall Gardens pedig nem kert, hanem állandó vásári mutatványosokkal operáló népszórakoztató látványosság volt.

Pest és Buda lakói ilyesféle letelepedett, szabadnapokon felkereshető kikapcsolódást csak 1838-tól találhattak maguknak. Akkor nyitotta meg Wexlehner Sebestyén a mai Városliget területén található, akkor Városerdő néven jegyzett pagony kellős közepében, nagyjából a mai Széchenyi fürdő helyén álló bodegáját.

A Vidámpark történetéről további részleteket a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!