szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átfogó törvénymódosító csomaggal segítené a magyar filmgyártás helyzetét a Jobbik - jelentette be Novák Előd vasárnap a fővárosban tartott ajtótájékoztatóján.

A párt alelnöke szerint másfél éve derült ki, hogy a Cinemacity International nevű izraeli mozicég felvásárolja a magyarországi multiplexek nagy részét, így 80-90 százalékos monopolhelyzetbe került ezen a területen.

Ezzel szemben hirdetett meg - főleg a magyar filmek védelme érdekében - "harcot" a Jobbik, és nyújtja be átfogó törvénymódosító-javaslatát jövő szerdán. A javaslatban három törvényt módosítanának: a filmtörvényt, a tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozás tilalmáról, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvényt.

Novák Előd a filmtörvény kapcsán elmondta, hogy szükség lenne magyar filmkvóta bevezetésére tízszázalékos arányban, továbbá indokolt a tisztességtelen piaci magatartást is korlátozni. A tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényben el kell törölni a 15 milliárdos törvényi minimumot, hogy a versenyhivatal vizsgálni tudja a 15 milliárd forint alatti fúziókat is - mondta. Az általános forgalmi adóról szól törvényben pedig áfamentessé tennék a magyar filmekre szóló jegyvásárlásokat, így a politikus szerint fellendülhetne a hazai filmgyártás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!