szerző:
Marx testvérek
Tetszett a cikk?

Az utolsó pillanatban beszédet módosítani? Az igazi vezér a végső pillanatig edzi acélos szavait.

Egy vezető hazabeszél. Funkciója mindig harcias, hangvétele mindig bátorító. Vajon megverte volna Nagy Sándor Gordionnál a perzsa csapatokat, ha nem személyesen bíztatja seregét az első sorból? Vajon legyűrte volna V. Henrik a francia ellenséget, mely létszámában és frissességében is felülkerekedett az angol csapzott katonáknak, ha október 25-én nem tartja meg híres, Szent Crispián napi beszédét? Megállíthatták volna Minas Tirith hősei az ostromló orkokat, ha Rohan királya nem intéz lelkesítő szónoklat a dombokon értelmetlen hülyeségeket kiabálva, mint például „halál, halál”?

A választ mindannyian tudjuk: egy jó szónoklat megfordítja a történelmet.

De hogy tovább üssük azt a bizonyos vasat, mely ha nem is fehéren izzik de legalábbis meleg: melyek egy hazabeszélő szónoklat legfontosabb eszközei? 8 képletét a magyar közelmúlt legkövetkezetesebb, leggazdagabb szókincsű és legönállóbb gondolkodású szónokáról SzIJJÁRTO-retorikának neveztük el:

1. Szónoklat ugyanaz, mint a horoszkóp: mindig igaz, mindig érvényesnek tekinti a hallgató.

2. Idézet ugyanaz, mint az igazság: fundamentálisabb a saját gondolat.

3. Jelszó ugyanaz, mint a jutalom: akárcsak a számítógépes játékokban a plusz élet, a kézigránát vagy a golyóálló páncél elszórt csomagjai egy-egy jól hangzó bonmot szórassék el a szövegtengeren.

4. Jellemépítő bölcsességet mindig használjunk. Olyan aforizmákra érdemes hagyatkozni, amelyeket a hallgatóság hazavihet, és otthon hümmögve, bólogatva ismételgethet.

5. Általános igazság ugyanaz, mint befektetés a jövőbe. Egy ígéret, vagy elv, ha nem túl konkrét, a későbbiekben több értelmezést is kaphat. Senki sem kérheti számon.

6. Retorika nem egyenlő a felolvasással. Tessék fejből szavalni!

7. Tartalom nem egyenlő terjedelemmel. Fidel Castro hosszú beszédeket tartott. Orbán Viktor is hosszú beszédeket tartott. Ön beszéljen röviden.

8. Optimizmus, optimizmus, pesszimizmus – ebből áll a harci szónoklat dramaturgiája és a programadás: „ha ezt meg ezt csináljuk, így meg így jön el az aranykor, hacsak nem csináljuk meg...” Egy bátorítás, egy vízió, egy kudarc.

Tartsa be a fentieket, az alábbiakat pedig bátran szúrja be / használja fel / tanuljon belőlük.

©

Tanuljon a szereplésről!

Philip Roth: A kiégés

Olyan gondolatok járnak a fejében, amilyenek soha életében nem jutottak eszébe előadás előtt: nem fog sikerülni, nem tudom megcsinálni, nem nekem való a szerep, túljátszom, hamis vagyok, az első sorral se tudok mit kezdeni. Eközben pedig a felkészülést szolgáló ezérféle látszattevékenységgel próbálta kitölteni az órákat: át kell néznem ezt a részt, pihennem kell, tornáznom kell, át kell néznem azt a részt…És rettegett a jelenéstől.

Mondjon bölcset a vezetők szerepéről!

Mitt Romney

A vezetés a felelősségről szól, nem a kifogásokról.

Álljon ki a szabadság és törvény mellett!

Winston Churchill

Tízezer szabály eltörli a törvény minden tiszteletét .

Magyarázza el a pénz természetét!

Viktor Pelevin: Empire V - Elbeszélés a valódi felsőbbrendű emberről

Az ember agya állandóan a pénz körül forog… Éppen csak ez a folyamat sok különféle, bizonytalan formát ölt. Időnként úgy tűnhet, hogy az ember fekszik a strandon, és semmit sem csinál. Valójában azonban azt latolgatja, vajon mennyibe kerül az a távolban úszó jacht, és mit kellene tennie ahhoz, hogy ő is vehessen egy olyat. A felesége pedig nézi a mellette lévő nyugágyon fekvő nőt, és azon gondolkodik, valóban márkás-e a táskája és a szemüvege, mennyibe kerülhetnek ezek a botox-injekciók, mennyibe a zsírleszívás a fenekéről, és hogy kinek van drágább bungalója.

Gúnyolódjon ellenfelén!

Milton Friedman

Ha a kormányt a Szahara felügyeletével bíznánk meg, 5 éven belül elfogyna a homok.

Mondja ki az igazat a konzervatívokról!

John Stuart Mill

Nem feltétlen minden minden konzervatív gyengeelméjű, de a legtöbb gyengeelméjű ember konzervatívnak áll.

Fonja mondanivalójába a magyar történelmet!

Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke

Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy a Nemzetközi Együttműködés Rendszerin nagy fészekbepiszkolás készült esni, bizonyos tudományos (?) körök részirül. Történt, hogy eggy virtuális uccagyerek, eggy névtelen gamat megbloggóta a kerál kabalattvalóját. Ez a nemzetközi összeesküvés kinyútott balja avval a hirlapi kacsával gyött elő patkánlikábú, hogy az államelnök összelopta a küs doktori dógozatját, ha nem epp vásárúlta. Horibile anélkül, hogy a nemzeti sportember egy szál komünikét es kiadhatott vóna!! Nem vót szent semmi, se az anyáknapja, se az ártatlanság védelme. Mindenféle HVG-k, meg nónemű (!) bizoccságok azt es kicsibészkették, hunnét lött másulva a jóhiszemű férfimunka, s kimutatták fehéren-feketén, balra csálé, jobbra bakafánt. Mintha bármi kekec bizonyíték szóba gyöhetne az Elnöki Becsületvel szembe, ami ab OV sérthetetlen.

Rendezzen kirohanást a demagógia ellen!

Max Lucado

Az ember, ki zenekart vezényel, hátat fordít a tömegnek.

Idézzen ősi bölcsességet a nép és a népvezér kapcsolatáról!

Lao-ce

Egy vezető akkor állja meg igazán a helyét, ha a népe alig veszi észre létezését – munkáját mégis elvégzi, célját mégis eléri, és ezért így beszélnek az emberek: mi magunk értük el mindezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!