szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már 25 ezer fölött jár a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című, október 26-án megnyílt kiállításának látogatottsága. A múzeum 200 ezres közönségre számít a tárlat februári zárásáig.

A francia posztimpresszionista festő csaknem 100 művét felvonultató kiállítás Cézanne régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy negyven olyan művet is bemutatva, melynek alkotói nagy hatással voltak a francia alkotó művészetére.

"Nagyon erős és jó kritikai visszhangja van a kiállításnak a külföldi lapokban, de tudunk olyan német professzorról, aki a diákjait is készül elhozni" - közölte csütörtökön a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László elmondta, hogy a nemzetközi sajtóban már az október 26-i nyitás napjától elragadtatott hangú cikkek jelennek meg a tárlatról.

Többek között a Wall Street Journal (WSJ) és a spanyol El País is dicsérő hangon szól a Geskó Judit kurátor által jegyzett kiállításról. A WSJ online változatán megjelent, The Pioneer and His Influences című írás újszerű megközelítést képviselő, lenyűgöző tárlatként aposztrofálja a budapesti tárlatot, míg a spanyol lap káprázatos kiállításként jellemzi azt Budapest persigue y atrapa a Cézanne című cikkében.

"A komoly érdeklődést jól jellemzi, hogy erre az évre már alig tudunk csoportos tárlatvezetésre időpontot adni" - hívta fel a figyelmet a főigazgató. Hozzátette: ha a látogatók el szeretnék kerülni a sorban állást, akkor inkább elővételben, idősávra szólóan vásároljanak belépőket.

Mint elárulta, Bécsben már láthatók a kiállítást népszerűsítő óriásplakátok és citylightok, Londonban a metrókocsikban helyeztek el több mint ezer plakátot, majd november végén, december elején elindul a masszív brüsszeli és berlini reklámkampány is, amely egyben Budapest- és országimázs-kampányként is felfogható - jegyezte meg.

Baán László elmondta, hogy a karácsonyi időszakban jelentős számú külföldi látogatót várnak a február 17-ig nyitva tartó kiállításra. A főigazgató szerint jó esély van rá, hogy sikerül meghaladni a 200 ezres látogatottságot, ami "hazai viszonylatban bombasikernek, de európai léptékkel is kiemelkedő eredménynek számít" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől