szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi mércével mérve is jelentős Nemzeti Színházat szeretnék, olyat, amit az egész nemzet sajátjának tekint - mondta Vidnyánszky Attila szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón, ahol bejelentette: délután beadta a pályázatát a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára.

"Hosszú és nehéz döntési folyamat végén vagyok" - mondta a Csokonai Színház jelenlegi igazgatója, hozzátéve, hogy fontos számára az, amit Debrecenben hagy, ahol az utóbbi években felépítettek "egy igazi, nagy színházat". "Remek emberek dolgoznak körülöttem, itt született három gyermekem, debrecenivé váltam, nehéz döntés volt elpályázni" - hangoztatta.

©

Vidnyánszky Attila emlékeztetett korábbi kijelentésére, amely szerint van egy színház, amiért elhagyná a Csokonai Színházat, ez pedig a Nemzeti Színház. "Hiszem, hogy tudok nagyot alkotni a Nemzeti Színház igazgatójaként" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nemzetközi mércével mérve is jelentős színházat szeretne, ahol a repertoár egyharmadát a vidéki és határon túli színházak vendégjátéka adja.

Nemzetközi Nemzeti

Vidnyánszky Attila olyan Nemzeti Színházat szeretne, amelyet az egész nemzet sajátjának tekint, és ott lesznek a Csokonai Színház fontos előadásai éppúgy, mint a többi vidéki színház, köztük az öt nemzeti státuszú vidéki színház bemutatói. Reálisnak nevezte, hogy a harmadik évadra az előadások egyharmada vendégelőadás legyen. Hozzáfűzte, amennyiben megnyeri a pályázatot, a Nemzeti Színház utazni fog, jelen lesz az országban. "Nemzetközileg is szeretné pozícionálni a Nemzetit" csakúgy, mint tette a Csokonai Színházzal, amelynek társulata kilenc országban járt az elmúlt 5-6 évben.

"Hiszem, hogy meg tudom szólítani a budapesti színházba járó közönséget", ahogy az Debrecenben is sikerült - mondta az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a korábbi 5200-zal szemben ma már 13 ezer bérletese van a Csokonai Színháznak. Szerinte ez Budapesten is sikerülni fog. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "a Nemzeti Színház: ügy. Nem pusztán egy színház, hanem a nemzet ügye, stratégiai intézmény, szakrális jelleggel bír a nemzet érdekében, amiről a nemzet beazonosítja, megfogalmazza magát".

Eperjesre helyettesként is számít

Közölte azt is, hogy tervez személycseréket, de ez kényes kérdés, amelyhez óvatosan kell nyúlni. Hosszú átmenetre számít, de bizonyos abban, hogy az átmenet időszakában nem lesz gond a jelenlegi igazgatóval, Alföldi Róberttel való együttműködésben. "Szót tudunk érteni" - tette hozzá. Az MTI felvetésére közölte: Eperjes Károlyra komoly feladat vár "az egész nemzet színházává válási folyamatban"; Eperjesre nem csak színészként, hanem helyetteseként is számít a Nemzeti élén.

Eperjesből helyettes lehet
©

A társulat esetleges átalakításával, a rendezőkkel való együttműködéssel kapcsolatos kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta: az egész szakma megszólítható, bár lesznek feszültségek, de azok lecsillapodnak. "Nem sok színész van, akit hamar megszólítok" - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy miként tudja majd összeegyeztetni esetleges új feladatát többi funkciójával - a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetésével, a Magyar Teátrumi Társaság elnöki posztjával -, az igazgató azt válaszolta: a Nemzeti Színház vezetése egész embert kívánó feladat. Emlékeztetett arra, hogy az említett pozíciókat akkor vállalta el, amikor a debreceni Csokonai Színház "beállt", és ehhez igazgatói kinevezése után másfél-két évre volt szükség.

"Nem lesz csatározásoktól mentes"

Vidnyánszky Attila utalt arra, hogy az elmúlt öt évben komoly kultúrpolitikai csatározásokban vett részt, és ez most olyan helyzet, amely nem lesz csatározásoktól mentes. Büszke a színházi törvény módosítására, mint arra is, hogy a Csokonai Színház a magyar színházi élet "zászlóshajójává" vált. Szeretné, ha ez a munka folytatódna, hogy a felhalmozott érték ne tűnjön el - hangoztatta Vidnyánszky Attila.

Alföldi Róbert tegnap jelentette be, ismét pályázik a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatói posztjára. Az új, összesen több mint 300 oldalas pályázatát november 13-án nyújtották be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) - közölte a Nemzeti Színház.

Alföldi Róbert
©

A tárca október közepén jelentette be, hogy kiírta a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát. A pályázatot azért kellett kiírni, mert a jelenlegi igazgató, Alföldi öt évre szóló mandátuma a színházi évad végén lejár.

Még 2010 decemberében jelentek meg sajtóhírek arról, hogy a debreceni Csokonai Színházat vezető Vidnyánszky Attila rendező válthatja Alföldit a Nemzeti Színház igazgatói posztján, ám utóbbi maradt a posztján.

Vidnyánszky múlt hónapban azt mondta, foglalkoztatja a kérdés és segítői is vannak, akikkel összeállítanák a pályázatot, de döntése előtt több szempontot is tisztáznia kell még. Korábban úgy fogalmazott, szereti Debrecent, a Csokonai Színházat, és a Nemzeti Színház ügye az egyetlen, amely miatt elgondolkodna egy esetleges váltáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz