szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét Magyarországé a főszerep a krasznodari filmfesztiválon, amely szerdán nyílt meg a dél-oroszországi nagyvárosban.

Hét magyar filmrendező: Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Fábri Zoltán, Tarr Béla, Szabó István, Huszárik Zoltán, Fliegauf Bence alkotásait és a lengyel Agnieszka Holland Magyarországon forgatott egész estét betöltő játékfilmjeit vetítik a krasznodari mozik.

Csak néhány alkotás a gazdag filmkínálatból: a Redl ezredes, a Csodálatos Júlia, A torinói ló, A temetetlen halott, az Örökség, a Beethoven árnyékában, a Csontváry, a Szerelmem, Elektra, a Tejút, a Dealer, a Méh című mozifilmek bemutatása szerepel más alkotások mellett a fesztivál programjában. 

Rajtuk kívül Zsurzs Éva televíziós rendezéseivel is megismerkedhet a november 30-ig tartó kulturális mustra közönsége. Így kerül a krasznodari mozikba A koppányi aga testamentuma és A törökfejes kopja. 

Az ötvenes évek filmjei közül Máriássy Félix Egy pikoló világos című alkotását láthatják a dél-oroszországi nézők, akiknek, - és Bujtor István emlékére - levetítik a Csak semmi pánik című vígjátékot is. 

A közönség több magyar rövidfilmmel is megismerkedhet: így például a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjét, Nemes Jeles László Türelem című alkotását és Felméri Cecília Kakukk című alkotását is levetítik Krasznodarban. 

Mint Tót Gizella, a krasznodari magyarok képviselője az MTI-nek elmondta: a filmeket az orosz filmalap segítségével szerezték be és segítségükre volt a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint Krasznodar terület kulturális minisztériuma és a Kubanykino mozivállalat is.

A magyar filmművészetet és filmgyártást méltatja a fesztivál programjához mellékelt ismertető is. Eszerint a keleti és nyugati kultúra között lavírozva a magyar rendezők igazi remekműveket hoznak létre. 

A fesztiválon a magyar filmekről előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, a megnyitó programját a szervezők magyar zeneművekkel és magyar költők verseivel színesítették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce