szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szörényi Levente a Nemzeti Színház főigazgatói pályázata és közös munkájuk, az István, a király 30. évi jubileumi rendezése okán írt nyílt levelet Alföldi Róbertnek, a Nemzeti igazgatójának, amelyet a Quart.hu, az Origo.hu zenei oldala közölt le teljes egészében.

Szörényi és Bródy János október 1-jén jelentették be, hogy az István, a király jövő évi előadásait Alföldi Róbert rendezi majd, emlékeztet a Quart.hu, amely teljes egészében leközölte azt a Szörényi Levente által október 23-án Alföldinek írt levelet, amelyben kiáll a színházigazgató mellett. Alföldi egyébként már benyújtotta pályázatát a következő öt évre is. A színház új főigazgatójáról az emberi erőforrások minisztere dönt 2013. január 14-ig. Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot a színház vezetésére.

©

A Kedves Robi! megszólítású levélben Szörényi azzal kezdi, hogy semmi nem predesztinálja őt arra, hogy valamely intézmény vezetőjének megválasztásában véleményt nyilvánítson, és bár sokan azt hinnék, hogy Szörényi Leventét és Alföldi Róbertet a korkülönbségen túlmenően világnézeti, értékrendbeli, ízlésbeli, kifejezés-eszközbeli, tehát szinte minden elválasztja egymástól, mégis azt kell mondja, hogy összeköti őket egy fontosabb dolog, a művész felelőssége kortársai és az eljövendő nemzedékek iránt.

A zeneszerző azt írja, mértékadó rendezéseket látott a Nemzetiben Alfölditől és ezek meggyőzték őt arról, hogy a rendező érzi művészi küldetése súlyát. "Amikor felkértünk - szerzőtársammal egyetértésben - két eddigi legfontosabb és legsikeresebb művünk, az István, a király és a Kőműves Kelemen jubileumi előadásainak megrendezésére, ezek a tapasztalatok vezéreltek. További munkáidhoz - talán érthetően kissé önző módon elsősorban a közös produkcióinkhoz - kívánok Neked további sok sikert" - írja levelében Szörényi Levente.

Alföldi Róbert
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba