szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stremeny Géza szobrász és Kápolnás Gergely építész nyerte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint az I. Kerületi Önkormányzat által Bethlen István miniszterelnök szobrára kiírt pályázatot; a Nemzeti Könyvtár program keretében megvalósuló emlékművet október 8-án avatják fel.

Öt szobor készül, öt köztér újul meg, és a könyvsorozat első 24 kötete jelenik meg a Nemzeti Könyvtár program keretében 2013 karácsonyáig. A szobrok elkészítését a kormány finanszírozza, az önkormányzatok pedig felújítják azokat a köztereket, ahová az alkotások kerülnek - jelentette be kedden a program miniszterelnöki megbízottja.

Kerényi Imre közölte, a szobrok "Trianon tanúit": Tormay Cécile-t, Esterházy Jánost, Bethlen Istvánt, Kós Károlyt és Bánffy Miklóst ábrázolják. Tormay Cécile szobrát (R. Törley Mária műve) egy civil egyesület már felállította a Rókus-kórház előtt - emlékeztetett. 2013. március 14-én Esterházy János szobrának (alkotója Nagy János felvidéki szobrász) leleplezésére kerül sor az addigra megújuló budai Gesztenyés-kertben, majd október 8-án, Bethlen születésének 139. évfordulóján leplezik le a budavári Szent György téren az egykori kormányfő szobrát.

Kerényi Imre elmondta: az ünnepélyes aktus előtt jelenik meg a Nemzeti Könyvtár hat kötete, köztük Romsics Ignác Bethlen-monográfiája, majd a sajtó méltatja Bethlen Istvánt, akinek tiszteletére emlékkonferenciát tartanak, és a közmédia is több műsort sugároz.

Decemberében Melocco Miklós Kós Károly-szobrát adják át a XII. kerületben, majd Sopronban, az Erzsébet-kertben avatják fel gróf Bánffy Miklós szobrát (alkotója Párkányi Raab Péter lesz) - jelentette be a miniszterelnöki megbízott.

A Bethlen-emlékmű kivételével egyik munka sem pályázat útján valósul meg, a Bethlen-szoborpályázat makettjeit azonban a kiírók más önkormányzatok számára felajánlják megvalósításra - tette hozzá. Kerényi Imre az MTI-nek elmondta, a tervek szerint 2014-től a magyar történelem további jeles személyiségeinek szobraival folytatódik a program. 

Zsigmond Attila, a Bethlen-szobor pályázatának lebonyolításával megbízott BTM Budapest Galéria vezetője közölte: Máté Istvánt, Paulikovics Ivánt, Rieger Tibort, Stremeny Gézát és Veres Gábort kérték fel a részvételre.

A bíráló bizottság munkájában Farkas Ádám, Illyés Antal és Péterfy László szobrász szakértők mellett Zsigmond Attila és Szilágyi András a BTM Budapest Galéria képviseletében vett részt. A zsűri munkáját Kerényi Imre, Aczél Péter, az I. Kerületi Önkormányzat főépítésze és Bencsik Gábor, a Nemzeti Könyvtár képviseletében kísérte figyelemmel.

A pályázati kritériumoknak mind az öt szobrász maradéktalanul eleget tett, számos szobrászi erényt felvonultató művekben jelenítették meg elképzeléseiket - értékelt Zsigmond Attila, majd bejelentette: a pályamunkák közül a bíráló bizottság Stremeny Géza művét választotta, melynek társtervezője Kápolnás Gergely építész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén