szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Hangvételében, üzeneteiben, megszólalási módjában, mindenben más lesz ez a színház" - fogalmazott Vidnyánszky Attila, aki 2013 nyarán veszi át Alföldi Róberttől a Nemzeti Színház igazgatását. A szakember azt is elmondta: egész idáig erre a feladatra készült, az átadás-átvétel miatt pedig le fog ülni Alföldi Róberttel.

A Nemzeti Színházat az elsőszámú színháznak tartja, számára a világ legfontosabb színháza - mondta Vidnyánszky Attila hétfőn, miután az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy jövő nyártól ő vezetheti az intézményt.

A szakember azt mondta: tulajdonképpen egész eddigi munkája arról szólt, hogy készüljön erre a feladatra. Úgy vélte: komoly csapattal a háta mögött megvalósíthatja terveit, bár tisztában van azzal, hogy egyszemélyi felelősségről van szó. Megköszönte eddigi segítőinek a munkát, és elmondta: hogy kikkel fog együtt dolgozni és milyen elképzelései vannak a színház vezetéséről, jövőjéről az a pályázatából - amely déltől olvasható a debreceni színház honlapján - megismerhető.

Felidézte a sajtótájékoztatón azt a tízéves időszakot, amikor a beregszászi színházban 8-10 fokos hidegben próbáltak. "Biztos vagyok benne, hogy ez egy kicsit minden kárpátaljai magyar sikere is és egy kicsit a külhoni magyar színjátszás sikere is, hogy én most itt lehetek" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség miniszteri biztosra, elmondta: rengeteg kérdőjel van még az átadás-átvétel folyamatában, amelynek jogi háttere még nincs megteremtve. Ez egy hosszabb folyamat, ám márciusra már a következő évad műsortervével el kell készülni, ennek érdekében valamit lépniük kellett. "Szerintem le fogunk ülni Alföldi Róberttel és meg fogjuk tudni ezt beszélni" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: mivel Alföldi Róbert június végéig igazgató, ami jelenleg a színházban történik, az őt nem érinti, a jövő évadra szóló szerződéskötésekben viszont már személyesen vesz részt.

Vidnyánszky Attila - aki a debreceni színház vezetése mellett a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetője, továbbá a Magyar Teátrumi Társaság és az illetékes miniszter által kinevezett szakbizottság, a színházi bizottság elnöke is - elmondta: egyéb posztjairól még nem döntött, fél éve van, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon. Úgy gondolja ugyan, hogy a Nemzeti Színház vezetése egész embert kíván, de például a kaposvári egyetemi osztályát nem hagyná ott. Elmondta: Fekete Péter július elsejéig marad miniszteri biztos, ő pedig - mivel debreceni igazgatói kinevezése addig érvényes - július 1-jéig vezeti a Csokonai Színházat.

Mint mondta, pályázatában húszoldalas tanulmányban fogalmazta meg, mitől nemzeti a Nemzeti Színház, amelyben egyszerre van jelen a hagyomány, a magyar lélek, a magyar gondolat ápolása és az újítás is. A tanulmányban szól a legfontosabb feladatokról is. "Hangvételében, üzeneteiben, megszólalási módjában, mindenben más lesz ez a színház" - fogalmazott.

Vidnyánszky azt is elmondta: az első évad tervei között szerepel nyitóelőadásként Petőfi Sándor János vitéz című műve saját rendezésében, emellett még egy darabot állít színpadra. Rendezni fog Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov is. A további műsortervről márciusban tud bővebb információt adni, ez leginkább attól függ, hogyan alakul a társulat sorsa, mivel színészekben gondolkodva szeretné megtervezni az évadot.

Szólt arról, hogy bizonyos területeken Eperjes Károly lesz a helyettese, de az ő pontos feladatköre még nem kristályosodott ki. Elmondta, hogy a színházat "kinyitják": az évadban 40-50 fellépése lesz a teátrumnak vidéken, a társulat színészei 100-150 alkalommal jelennek meg vidéken, külföldön, határon túl, és 100 vendégprodukciót hívnak meg. Ez óriási többletmunka, ennek rendszerét fel kell építeni - tette hozzá. "Ebben biztos, hogy nagy segítséget fog nyújtani Eperjes Károly, aki folyamatosan utazik, járja az országot és a határon túli területeket" - mutatott rá

A színház költségvetéséről szólva elmondta: a pályázatában jelezte, hogy mi az, ami a jelen költségvetésből megvalósítható - elképzelései 90 százalékánál ebből indul ki - és melyek azok a területek, amelyekhez plusz támogatásra van szükség.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megjegyezte: a terveket látva majd a költségvetés emelkedését is elképzelhetőnek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény