szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Maurizio Cattelan olasz szobrász védelmébe vette a nemzetközi kritikával szemben az egykori varsói gettóban felállított Hitler-szobrát, amely a náci diktátort térdepelve és imádkozva ábrázolja.

"Installációm nem provokál, hanem spirituális alkotás. Jártam a gettóban, amely nagyon mély benyomást tett rám. Willy Brandt (egykori német kancellár) gesztusára gondoltam, aki 25 esztendővel a második világháború után letérdelt a soá áldozatainak varsói emlékműve előtt. Innen datálódik párbeszédem ezzel a helyszínnel" - mondta a páduai születésű művész a La Repubblicában vasárnap megjelent interjúban.

Hitler-szobor a varsói gettóban
©

A 110 centiméter magas szobor címe "Lui" (Ő).  Cattelan szürke öltönyben, imára kulcsolt kézzel mintázta meg Hitlert, a szobor akár egy gyermekre is emlékeztethet. A szobrot, amelyet egy udvaron  helyeztek el, csak hátulról lehet látni, egy fakapun lévő lukon keresztül. Ez csak az egyik alkotás a Cattelan életművét Ámen címmel bemutató kiállításból, amelynek központi témái: élet és halál, jó és gonosz.  

A holokauszt elkövetőinek felkutatásával foglalkozó szervezet, a Simon Wiesenthal Központ nyilatkozatában "érzéketlen provokációnak" bélyegezte meg a szobrot, amely a szervezet szerint sérti a nácik zsidó áldozatainak az emlékét.

Hitler egyetlen, a zsidókra vonatkozó "imádsága" az volt, hogy eltörölni őket a Föld felszínéről - hangsúlyozta a jeruzsálemi központ izraeli igazgatója, Efraim Zuroff nyilatkozatában.

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija viszont azt mondta, hogy előzőleg kikérték véleményét és nem ellenezte a mű kiállítását, mert elismeri a művész törekvését, hogy a közönség provokálásával tegyen fel erkölcsi kérdéseket. Mint közölte, a kiállítás kurátorai biztosították őt arról, hogy szó sincs Hitler rehabilitálásáról, hanem annak megmutatásáról, hogy a gonosz megjelenhet "egy kedves imádkozó gyermek" alakjában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség