szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország számos településén tartanak megemlékezéseket, adnak át díjakat, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket és színházi előadásokat a magyar kultúra napján.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat, valamint a közművelődés minőségfejlesztéséért járó Minősített Közművelődési Intézmény Címet és a Közművelődési Minőség Díjat, a legjobb szolgáltatást nyújtó könyvtáraknak pedig a Minősített Könyvtár Címet.

A Magyar Művészeti Akadémia ünnepi estet rendez az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Balog Zoltán miniszter részvételével. A fővárosi moziban éjjel - fél 10-től hajnalig - az elmúlt évek magyar filmterméséből láthatnak válogatást az érdeklődők. Cseh Tamás arcai - keresztül az életen címmel egynapos kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban Cseh Tamás születésének 70. évfordulója alkalmából.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a Zeneakadémia könyvtárának koncerttermében ad ünnepi koncertet. Terézváros ünnepi koncertje Hidak címmel lesz hallható az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből címmel tart rendezvényt a józsefvárosi önkormányzat és a Józsefvárosi Galéria, a Kodály Zoltán Férfikar és a Vasas Művészegyüttes Tánckara közreműködésével.

A Parnasszus csillagai című előadás ősbemutatójának ad helyet a Klebelsberg Kultúrkúria. A műsorban Juhász Róza és Császár Angela színészek, valamint a Sebő Együttes működik közre.

Debrecen önkormányzata és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem délelőtt megkoszorúzza Kölcsey Ferenc mellszobrát és emléktábláját, majd a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában Kölcsey Ferenc címmel nyílik kamarakiállítás

Székesfehérvár a Szent István emlékév szellemében ünnepli a magyar kultúra napját a Vörösmarty Színházban, ahol átadják a Pro Cultura Albae Regiae díjat.

Szegeden szintén az ünnepen adják át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket, a város díjazott képzőművészeinek alkotásaiból A kultúra tisztelete címmel nyílik kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agorában.

A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában bemutató énekórával és konferenciával várják az érdeklődőket, majd Zene és irodalom címmel hangversennyel ünneplik meg a kultúra napját. Az est vendége Kányádi Sándor költő és Kocsár Miklós zeneszerző lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Ez volt a mianmari tüntetések eddigi legvéresebb napja

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!