szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dr. Hannibal Lecter már bebörtönzése előtt sem volt vega: korábban is az emberi máj és a tüdő volt a kedvence.

A népszerű spanyol sztárszakács, José Andrés segítségével készült Mads Mikkelsen Dr. Hannibal Lecter szerepére az új, HANNIBAL című sorozatban, amely a kannibál gyilkos bebörtönzése előtti történetét dolgozza fel. A HANNIBAL premier előtti vetítésének ceremóniamestere Buday Péter chef volt. Andrés a különleges feladat miatt leginkább az ínyenc, tüdőből készült fogásokat tanulmányozta.

Mads Mikkelsen alakításában debütál a televízióban minden idők legsokkolóbb sorozatgyilkosa, Dr. Hannibal Lecter. Az őrült pszichiáter, aki az emberi májat gasztronómiai különlegességként fogyasztotta A bárányok hallgatnak című klasszikusban, az AXN tévécsatorna HANNIBAL című sorozatában sem az állati eredetű táplálék híve. Bryan Fuller, a HANNIBAL innovatív producere ugyanakkor úgy döntött, hogy az új Dr. Hannibal Lecter inkább kifinomult ízlésű, kifogástalanul vonzó úriemberként jelenjen meg a nézők előtt, mintsem pszichopata gyilkosként.

Hannibalt leginkább főzés és nem gyilkolás közben láthatják majd a nézők. Fuller ezért kérte fel a spanyol konyha mesterét, José Andrést, hogy segítsen ízlésesen megtervezni az emberhúsból készült fogásokat és felkészíteni Mads Mikkelsent a gasztromágus szerepére. Fuller ez utóbbit olyannyira komolyan gondolta, hogy azt kérte Mikkelsentől, szerepgyakorlás közben ne krimiket, hanem szakácskönyveket olvasson.

Buday Péter: "A belsőség már nem trendi, de..."
axn

Andrés a felkérés kapcsán elárulta, hogy az emberi test minden része szerepet kap majd a sorozatban, de leginkább a – spanyol gasztronómiában is népszerű – tüdőből készült fogásokat tanulmányozta. Ez a sztori nem a kannibalizmusról szól – mondja Andrés, aki amellett, hogy sztárszakács és több amerikai étterem tulajdonosa, éhezés elleni aktivista is. "Hanem olyan emberekről, akiknek van egy sötét oldala, sötét történetekkel."

Hannibal Lecter nagy kedvencem, mondta Buday Péter, aki mindig kifinomult úriemberként jelent meg előttem és kíváncsi vagyok, a sorozatban mit hoznak ki a karakterből. Az eseményre elegáns, csontvelőre és bélszínre épülő menüsort találtam ki. A belsőségeket használó konyha bár manapság „nem trendi”, az ilyen típusú ételek mértékkel fogyasztva értékes fehérjeforrások. Persze nem a Hannibal által kedvelt alapanyagokra gondolok…

(A sorozat 2013. április 10-én, 22.00 órától látható az AXN tévécsatornán.)

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!