szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bolyki Brothers énekese szerint éppen ideje, hogy Gerendás Péter megtalálja saját közönségét, és azt javasolja a csalódott gitárosnak, hogy ne költözzön el az országból, mert máshol is zsidóznak, a fasizálódás pedig a balliberális kormányok alatt kezdődött. Bolyki György nyílt levelében azt írta, hogy a gazdasági válság óta senki nem él nagylábon, és azt is megállapítja, hogy azért, mert valaki tehetséges, még nem feltétlenül sikerült első vonalbeli előadóvá válnia.

A Bolyki Brothers nevű zenekar énekese, Bolyki György is reagált Gerendás Péter zenész vasárnap közzétett levelére, amely szerint az élhetetlenség és a szélsőségek terjedése miatt el kívánja hagyni az országot. Bolyki György a Művész-Ember blogon megjelent, Péter! Nekem jobb ötletem van! című levelét azzal indítja, hogy tiszteli, szereti Gerendást, ezért szeretné, ha higgadt reagálást is kapna döntésére.

Bolyki szerint az, hogy hiába jelent meg Gerendásnak tizenöt lemeze, ez ma már egyre kevesebb példányt jelent, azért van, mert a CD-ipar összeomlott, és a lemezkiadásból már a többi zenész sem tud megélni. Azt is megjegyzi a Gerendás által emlegetett rangos díjakról, hogy ezek egy része szakmai elismerés, másik része annak honorálása, "hogy komoly szerepet vállaltál egy politikai irányzat népszerűsítésében". Bolyki szerint Gerendásnak az előző kormányok alatt kellett volna fasizálódástól tartania, és úgy véli, a jelenlegi kormány azzal küzd, hogy az elődje parlamentbe juttatta a Jobbikot.

Az énekes Gerendás mondataira reflektálva úgy véli, teljesen normális dolog, hogy híres előadókat kísér egy zenész, és az is, hogy „feltörekvő” művészek döntő többsége végül nem kerül az első vonalba. Bolyki szerint a gitárosnak igenis sok számát játszották a rádiók, csak nem eleget ahhoz, hogy profitáljon is belőle. Azt is hozzáteszi, hogy amíg nem volt Jazzy rádió, a Bolyki Brotherst semelyik rádió nem játszotta, ám ez szerinte nem baj, mert annál magasabb jegyárat tud szabni egy előadó, minél távolabb áll a bulvártól és a kereskedelmi adóktól. A teltházas LGT-koncertekre utalva azt is megjegyzi, hogy sokan igenis hajlandóak pénzt adni a számukra értékes produkciókért.

Ezzel együtt Bolyki is megerősíti Gerendás azon észrevételét, hogy a rendezvénypiac bedőlt és a zenészeket már céges bulikba sem hívják, szerencsére – írja – a legtöbben rájöttek, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldi fellépésekre, hiszen lehetetlen a hazai piacról ennyi embernek megélni. Az énekes szerint azért itthon is javult a helyzet egy-két éve, és ha ebből Gerendás nem érzékel semmit, akkor meg kell vizsgálni, hogy a kereslet és Gerendás zenéi miért nem találkoznak egymással. Bolyki arra biztatja a zenész-énekest, hogy ne az egyetlen meg nem valósult ötlete miatt keseregjen, hanem álljon elő újabb és újabb ötletekkel, dolgozzon meg a sikerért, mert más nem fog megdolgozni az ő sikeréért.

A Gerendás anyagi gondjairól szóló részletekre reagálva Bolyki azt írja, senki sem él ma nagylábon. "Sírhatnék, hogy ez igazságtalan, pocskondiázhatnám a választókat, akik nyolc évig egy béna MSZP–SZDSZ-kormányt szabadítottak a nyakunkra, de nem teszem. Ezt hívják demokráciának, és felelősségteljes magatartásnak. Dolgozom, hogy legalább majd a gyermekeimnek jobb legyen. A saját területemen húzom az igát, miközben totálkárosra zúzott 20 éves autómat egy 15 évesre cserélem" – írja.

Végül arra kéri Gerendást, hogy változtasson elhatározásán és ne menjen külföldre, hiszen zsidózás ott is van, másrészt pedig sehol nem fognak tárt karokkal várni egy olyan művészt, aki saját hazájában sem tanulta meg, hogyan kamatoztassa tehetségét és tudását piaci környezetben. Meg kell találnod az utat a te közönséghez, írja Bolyki, arra intve Gerendást: ne engedje, hogy álságos rajongói félrevezessék, ők ugyanis csak azért rajonganak, "mert egy művész beszólt a zorbánnak". Tehetséges vagy, sikerülni fog! – áll a levél végén Bolyki György biztatása.

Gerendás Péter vasárnap jelentette be, hogy elhagyja az országot az anyagi nehézségek és a terjedő szélsőségek miatt. A zenész döntését Gyurcsány Ferenc, Vágó István és Osvárt Andrea is kommentálta, különbözőképpen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban