szerző:
hvg.hu

Kerényi Imre elvenné a Színház-és Filmművészeti Egyetem minden támogatását és megreformálná az egész intézményt – a kormánybiztos erről egy áprilisi nyilvános beszélgetés során beszélt. Alföldi színházáról többek között azt mondta, nagyszerű, csak semmi közünk hozzá. Vidnyánszky teátruma pedig már "nem a buzikról, hanem a szerelemről fog szólni".

Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban szervezett beszélgetés során Vidnyánszky Attila jelenlétében beszélt a Színház-és Filmművészeti Egyetemről és a Nemzeti Színházról – közölte a szinhaz.hu.

A magyar színészképzéssel kapcsolatban megfogalmazott kritikájában azt mondta: "Kipusztult minden. Most olyan ez az iskola… Én most már inkább nem foglalkozok színházzal, mert unom. Énnekem feltett szándékom, hogy ezt meg kell reformálni. Lehetetlen dolog, hogy Déryné országában, és Jászai Mari országában így képezzük a színészeket. Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném a színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak. Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Mert ettől érdekesek. [...] Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj."

Az ominózus részt a felvétel végén találják, 1 óránál.

A Nemzeti Színházzal kapcsolatban ugyanezen a rendezvényen azt mondta: Alföldi színháza nagyszerű, csak semmi közünk hozzá. A teátrumot kifejezetten trendinek nevezte és formagazdagnak. "Jól csinálja! Jól csinálja. Csak amit kínál, abból valami hiányzik."

"Csillog, villog, zakatol és leköt. Engem is lekötött. Csak kijöttem, és azt mondtam, hol van itt a katarzis. Kijöttem a Hamletből, és azt mondtam, miért nincs itten hős?" – tette fel a kérdést Kerényi, akit a Vidnyánszky Attila vezette Színházi Bizottság delegált a Nemzeti-pályázatot elbíráló szakmai bizottságba.

A váltásról azt mondta: "én a magam részéről nagyon bízom abban, hogy Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza. Elég erő van hozzá, jó korban van, megvan hozzá a műveltsége, a felkészültsége, a kultúrája, és meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről" – fogalmazott Kerényi Imre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit

Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Lövöldözés volt egy chicagói kórházban

Lövöldözés volt egy chicagói kórházban

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József