szerző:
MTI

Kérdések és válaszok a cigányságról címmel jelent meg könyv a romák világáról, történelméről, kultúrájáról, a legnagyobb lélekszámú magyarországi nemzetiség életét érintő problémákról, a 2011-es népszámlálás adatairól, és arról, "ki a cigány": az, akit a többség annak tart vagy aki annak mondja magát.

A Napvilág Kiadó által gondozott, mintegy 170 oldalas kiadvány szerzője Szuhay Péter antropológus, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Fleck Gábor szociológus kutató, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára, ők korábban több dokumentumfilm és tanulmány készítésében közösen is részt vettek.

A kötet egyes témái kérdésenként és tematikai bontásban is olvashatók, az áttekintést rendhagyó módon két tartalomjegyzék is segíti. A kiadvány – ismertetője szerint – arra tesz kísérletet, hogy "a közgondolkodásban és közbeszédben erősen jelen lévő előítéletek helyett (...) tényeken és adatokon nyugvó válaszokat" adjon az olvasóknak.

Mint írták, a szerzők azt akarják bemutatni, hogy az egyszerűnek tűnő kérdések mögött összetett problémák rejtőznek.

A könyv írói így olyan, "egyszerűnek tűnő" kérdésekre próbáltak meg választ adni: "van-e cigány színvilág?", "valóban a cigányok vérében van a zene?", "a romák kultúrája a kívülállás kultúrája?", lehet-e cigány képzőművészetről beszélni?, "cigány zene-e a cigányzene?", "ki tekinthető cigánynak?".

Ez utóbbi kérdést azért tartják érdekesnek, mert a népszámlálási és a szociológiai vizsgálatok adatai, illetve becslései között jelentős az eltérés. Utóbbi sajátossága, hogy nem azok számát mutatja, akik magukat cigánynak tartják, hanem azokét, akiket "a többség és a különböző intézmények cigányként tartanak számon".

A 2003-2004-es szociológiai vizsgálat a magyarországi cigányság létszámát 550 ezer és 600 ezer közöttire "valószínűsítette", miközben a 2001-es népszámláláson mindössze 194 ezren mondták magukat cigánynak. A 2011-es népszámláláson már 309 ezren vallották magukat romának, ám szakértői becslés akkor nem készült.

A kötetet szerda este mutatják be a szerzők jelenlétében a budapesti KuglerArt Szalonban; a beszélgetést Orsós Éva, az egykori Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal volt elnöke vezeti, a rendezvény vendégei között lesz Szalóki Ági énekes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK