szerző:
Gát Anna

Csütörtök óta zajlik a 2013-as Pécsi Országos Színházi Találkozó. Herczog Noémi kritikust, az Add ide a drámád! pályázat egyik kurátorát, az SZFE doktori hallgatóját az idei találkozóról kérdeztük.

hvg.hu: Milyen változásokat lehet tapasztalni az idei nyár színházi fesztiválok programjában?  

Herczog Noémi: Jelenleg a június 6-án nyitó POSZT az egyetlen országos és így nemzeti színházi fesztivál Magyarországon. Közpénzből finanszírozzák, így jogosan felvethető a kérdés, mégis milyen szempontok mentén születik a versenyprogramja. Tavaly hosszú egyeztetések előzték meg a válogatási szisztéma kialakítását, három fő válogatott az addigi egy kurátorral szemben, és először született arról egyetértés, hogy a három döntnökből egynek színházkritikusnak kell lenni.

Idén nem a válogatók száma az érdekes, hanem hogy végeredményben váratlanul, minden előzetes egyeztetés nélkül változtak meg a keretek, például hogy kritikus ne szerepeljen a válogatók között! A színházi szervezetek is megosztottak - a POSZT a két színházi társaság, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság tulajdona, ennek megfelelően az idei két válogatót is ők delegálták. Sajnos Szigethy Gábor és Solténszky Tibor ketten együtt láttak annyi előadást, mint tavaly a háromtagú válogatócsoport egyetlen kritikus tagja… A  Színházi Kritikusok Céhe és a Független Előadóművészeti Szövetség nem tényezők a program kialakításában. 

hvg.hu: Milyennek látja az idei POSZT felhozatalát ennek fényében?

H.N.: A kérdést úgy érdemes feltenni, hogy mire is való egy állami fesztivál? A POSZT mostani célja nem a progresszív, egyedi nyelvű, problémákat felvető előadások beválogatása, hanem egyfajta reprezentativitás. Már nem esztétikai kategóriákban gondolkozik, hanem politikai „kvótákban:” best of „határon túliak,” „vidékiek,” egy db. árva kvóta még a „függetleneknek” is jut. Mindegyik kategóriából beválogattak egyet-egyet, hol radikálisabbat, hol unalmasabbat. A POSZT-ra úgy szoktunk gondolni, hogy az évad legjobbjai fordulnak meg ott - miközben már a célok szintjén sem az előadás egyedisége vagy problémafelvetése számít, hanem, hogy legyen egy alkotó innen is-onnan is; sejthetően (érezhetően) ez annyit tesz, hogy politikailag innen, meg politikailag onnan is.

Közben a POSZT nem tekinti céljának, hogy segítse ezeknek az előadásoknak a nemzetközi kapcsolatait, nem szervez showcase-t a POSZT-ra a külföldi szemmel is érdekes előadások kedvéért - a külföldi népszerűség tehát a válogatásnál nem is szempont. 

hvg.hu: Az idei POSZT tehát erőteljesen dömping-jellegű lesz?

H.N.: Ez a POSZT kényszeres kiegyenlítettsége miatt gyakorlatilag érdektelen szakmailag. Nem azt mondom, hogy nem került be egy-két jó előadás is, de talán éppen nekik a legkínosabb. Eszi a sztrapacskát a Király utcában a közönség, de nem a színházak legjavát nézi - és ez pont annak a legkínosabb, aki progresszív alkotó, és kvázi „mégis” beválogatták. 

Megint az Off lett az aránylag legizgalmasabb rétege a POSZT-nak: legalábbis ott van a Nyílt Fórum, ami tavaly óta problémakörök mentén beszél kortárs drámaszövegekről, trendekről; III/III-as ügyekről, egy apátlan nemzedékről, szubkultúrákról. Ott lehet még szabadon vitatkozni, akár csak a személyes kedvencemen, a szegedi Thealter Fesztiválon, ami kifejezetten alternatív produkciókra szakosodott.  Közben a POSZT szakmai beszélgető-programja már inkább csak tiszteletkör: a két felkért hozzászóló egyikét a társulatok választhatják ki, így nyilván az esetek többségében előnyt élveznek azok, akik szerették az előadást. Úgy pedig ugye köztudottan nagyon nagyokat lehet vitatkozni…

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!