szerző:
TA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leolvad rólunk a leglengébb ruha is, a lakásban 30 fokot mérünk éjszaka, a nyaralás már csak az utószezonban jön össze. Vagyis marad a forró aszfalttal és hőt okádó falakkal terhelt Budapest. Oázisok viszont mindig lesznek. Retro, vízpart, hosszú combok. Szubjektív válogatásunk a főváros legjobb teraszos menedékeiről.

Csendes Társ – egy falat Párizs

Püspökök, érsekek és grófok tulajdonában volt évszázadokkal ezelőtt Budapest legrégebbi kertje, a Károlyi-kert, amelynek a tövében most a Csendes Társ kerthelyisége ringat minket egy perc alatt egy párizsi kávézó hangulatába. A két világháború között leomlottak a falak a kert körül, és miénk lett a tér.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Amikor az Astoria zajától néhány méterre leülünk, és előveszünk egy könyvet, vagy kirendelünk egy pöttyös bögrés jeges kakaót szívószállal, mi is a díszlet élő részleteivé válunk.

Szélpörgő, madárcsicsergés, gyerekzsivaj, kékben úszó gyereksarok – családosoknak, szerelmeseknek és magányosaknak is ideális. Már csak az hiányzik az egészből, hogy az 1940 után évtizedekig megszervezett nyári koncertek is újra életre keljenek.

V. kerület, Magyar utca 18. Nyitva: 10:00 – 24:00

Figaro kerthelyiség – Rejtekhely Újlipótban

A Nyugatiban benne van szinte minden, ami Magyarországban antipatikus. Az az a hely, ahol bármikor megtörténhet, hogy odajön hozzád egy vadidegen nő, és minden ok nélkül arcon köp. Senki sem fog különösebben csodálkozni.

A pályaudvar sugarában lévő utcák viszont már kincseket rejthetnek – ilyen a Visegrádi és a Katona József utca sarkán lévő kerthelyiség, amit jól táplált aranyhalakkal és világítós műtavirózsákkal kibélelt tavacska körül alakítottak ki, egy kerítéssel körbevett, zöldbe burkolt saroktelken.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Az újlipótiság és az emberek sokfélesége ad valami kozmopolita érzetet a helynek, a gyerekkorunkból felrémlő templomkertillat viszont azt sejteti, hogy valójában valahol vidéken vakációzunk a művház tövében. Szinte kötelező lenne betenni az Amorf Ördögök Muskátlis teraszokon című számát.

Ha éhesek vagyunk, ehetünk burritót, vagy tortilla szendvicset (nem éppen világbajnok), viszont nagyon finom békésszentandrási kézműves söreik vannak 520 és 720 forint közötti áron.

XIII. kerület, Borbély u. 9. Nyitva: 8:00 – 22:00.

Fröccsterasz – gyöngyöző bor a város közepén

Bennfentesek azt mondják, Budapesten most az Erzsébet téri Fröccsteraszon összpontosul a legtöbb tökéletes női comb. Háború dúl a pesti éjszakában, és azt a combokkal vívják.

Laza, murvás fröccsüzem a város szívében, ami szinte mindig tele van, és a romkocsmákból kiszorult izompólós réteget is szívesen befogadja.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A dj-kel megtámogatott belvárosi hangulaton most kifejezettem sokat dob, hogy néhány méterrel arrébb húzták fel a Sziget Eye nevű hatalmas kereket, amiről sosem látott momentumait leshetjük ki Budapestnek. Már ha van erre 2400 forintunk.

Szintén nagy előny, hogy nemrég a pestiek imádott büféje, a balkáni ételekre specializálódott Montenegrói Gurman is kiköltözött a térre – érdemes a kettőt összekötni.

V. kerület, Erzsébet tér 13. Nyitva: 14:00 – 3:00.

Pántlika – retro a zöldben

A Városliget hangulatában már önmagában van valami retro, a Pántlika Presszó viszont erre tudatosan rátesz még néhány lapáttal. Ha kedves nekünk a szocreál, ott a helyünk.

Mivel a helyet a Kádár-korszakban építették, alaprajza szigorúan ötágú, mint a kommunista csillag. Eredeti funkcióját illetően több legenda is kering, de az szinte biztos, hogy Lenin és Sztálin intelmeit szem előtt tartva építették fel, valószínűleg információs pavilonként, a Budapesti Nemzetközi Vásár részeként. Amikor a vásárt 1974-ben Kőbányára költöztették, csak két épület élt túl: a Pecsa és a Pántlika.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A hűsítő fákkal körbevett, ligetes helyen az összes berendezési tárgy a szocialista ipar remeke a pedálos Moszkvicstól a zamárdi kertmozi székeiig. A hangulathoz a kockás viaszosvászon-terítő és a színes lampionok is hozzátesznek, nem beszélve arról, hogy ez az a hely, ahol mindig vannak gyerekek és kutyák is.

A legjobb, ha hamburgert választunk a menüből – isteni, de a padlizsánkrém is korrekt választás. Amire viszont érdemes felkészülni, hogy bármikor megszólalhat egy fals hegedűn élőben a Meseautó.

XIV. kerület, Városliget, Hermina út 47-tel szemben Nyitva: 12:00 – 22:00.

Még több liget

Ha még maradnánk a Városligetben, és jól bírjuk a giccsbe hajló romantikát, bátran tapasztaljuk meg, milyen hatalmas párnákon pihegve fürkészni az evezővel küzdő szerelmespárokat a Csónakázótavon. Két út van előttünk: lazábbaknak a Szaft Romkocsma, ahol a jelszó: pont mint otthon, csak a szabadban.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ha viszont egy fokkal több eleganciára vágyunk, és klasszikusabb kávéházi hangulatra, üljünk be egy frissítőre a Tóparti Kávézóba. Alattunk a tó tükröződik, fölöttünk füzek és platánok, és egy karnyújtásnyira van a Vajdahunyad vára is.

XIV. kerület, Városliget, Olof Palme Sétány 5. Nyitva: 10:00 – 22:00. (A Szaft tovább, hajnali 4-ig tart nyitva.)

!Think Flamingo! Terasz – Legenda lett a Kopaszi-gát

Ha ragaszkodunk a vízhez, de inkább átmennénk Budára, tekerjünk ki a Kopaszi-gátra. A Lágymányosi-öblöt a Dunától elválasztó, portugál tulajdonban lévő gát az elmúlt években rendezettségével és a Margitszigethez képest sokkal emberléptékűbb méreteivel igazi kedvenccé nőtte ki magát.

Még a balkáni és latin dallamokkal operáló, tangós-sanzonos Cabaret Medrano egyik dalszövegébe is bekúszott.

Egyetlen veszélye, hogy egyszer csak túlcsordul, és kinövik az emberek, mint ahogy egy melegebb nyári napon már most is nehéz helyet találni a pokrócunknak.

A Kopasziról sok futtatott, és régóta működő helyet ajánlhatnánk, személyes kedvencünk mégis egy kevésbé ismert hamburgerre és palacsintára szakosodott lounge-os, laza hely, a !Think Flamingo! Terasz.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Választhatunk, hogy babzsákon fekve, függőágyban lazítva, vagy inkább a klasszikus módon, széken ülve akarjuk elfogyasztani a sörünket. A kiszolgálás kedves, a látvány pazar, és az ízek is a helyükön vannak.

Kopaszi-gát, a játszótér után. Nyitva: hétfő – csütörtök: 12:00 – 23:00, péntek – vasárnap: 10:00 – 1:00.

Bálint Galéria Kávézó

Ha feldolgoztuk a traumát, hogy a Budagyöngyénél 2000 forintért adnak egy kiló epret, hagyjuk ott a helyszínt minél gyorsabban, és sétáljunk be a Házmán utcán, ahol rögtön az elején egy kedves, eldugott zöld udvart találunk egy 1890-ben épült villa aljában.

Kovácsoltvas-kerítés zárja körbe a kékben úszó székeket és a köztük fel-felbukkanó kőszobrokat. Ha szemfülesek vagyunk, még Várból származó kandelábert is találunk.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ha elhelyezkedünk a bokrok között megbújó asztaloknál, az pont olyan, mintha egy kertes ház udvarán hűsölnénk, és a tulaj is épp olyan közvetlen, mint egy családfő. A Figaróhoz hasonlóan itt is kapunk kézműves söröket (Keserű Méz, Lasko Pivo), viszont itt a művészet is teret kap. Festők, üvegszobrászok és díszlettervezők ajándékai kerülnek be a térbe.

Vigyázat, az ételeket véletlenszerűen adják: hol grilleznek valamit, hol szendvicseket készítenek, hol pizzát sütnek. Sosem lehet tudni. Pont mint egy családban.

XII. kerület, Házmán u. 5. Nyitva: hétfő – szombat : 11:00 – 23:00.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Halálos baleset történt a 49-es főúton