szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kicsapta a biztosítékot a közösségi oldalakon és a blogoszférában a Rolling Stone magazin augusztusi címlapja, amelyen Dzsohar Carnajev, a bostoni maraton finisében elkövetett robbantásos merénylet egyik feltételezett elkövetője szerepel. A kritikusok szerint a címlapkép ikonként ábrázol egy terroristát.

Egyre többen nehezményezik a közösségi oldalakon és a mikroblogokon, hogy Dzsohar Carnajev, az egyik feltételezett bostoni merénylő portréja úgy jelenik meg a Rolling Stone magazin augusztusi címlapján, mintha egy rocksztárt dicsőítenének – számolt be a Boston Magazin.

A felháborodott kritikusok szerint a portré hangulata azt a Rolling Stone címlapot idézi, amelyiken a The Doors énekese, Jim Morrison szerepelt anno, vagyis a magazin indirekt módon ikonizál és magasztal egy terroristát.

©

Sokan azt mondják, hogy Carnajevnek semmilyen formában nem kéne szerepelnie a címlapon, mert feltépi a sebeket, a tragédiára emlékeztet az arca, ami az érintetteknek túlságosan fájdalmas.

A Facebookon a fotó bojkottálása céljából már egy csoportot is létrehoztak, amihez idáig közel 9 ezren csatlakoztak.

A lapnak nem volt célja Carnajev felmagasztalása, a beharangozóban azt írják: egy szívszorító történetet olvashatunk el egy kedves és nagy jövő előtt álló fiúról, akit beszippantott a radikális iszlám, és akiből végül egy szörnyeteg lett. Egy átfogó riportot közölnek majd a fiú eddigi életéről, amihez gyerekkori barátokat, volt osztálytársakat, tanárokat és szomszédokat kérdeztek meg.

©

Olyanok is vannak, akik nem találnak kivetnivalót a címlapképben, és felhívják a figyelmet: ugyanez a fotó korábban a The New York Times hasábjain is megjelent már.

Dzsohar Carnajev múlt szerdán ártatlannak vallotta magát a bíróságon. A vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlannal együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!