szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Feszitválkollégium a Nemzeti Kulturális Alap legnagyobb összeg felett rendelkező testülete. A testületben ketten is kötődnek a színházhoz. Tavaly a legtöbb, idén a második legtöbb pénzt ennek a színháznak osztották a keretből.

Tavaly és idén is a Thália Színház kapta a legtöbb támogatást az összes színház közül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztiválkollégiumától. A színház menedzserigazgatója Kálomista Gábor, aki a fesztiválkollégiumot is vezeti - adta hírül az Átlátszó szerdán.

Egy másik pályázatelbíráló, Zimányi Zsófia cégének is jutott néhány millió forint a fesztiválkollégiumi keretből.

A kifizetési listán előkelő helyen szerepel a debreceni Csokonai Színház, Vidnyászky Attila egykori munkahelye, valamint a Vitézy Zsófia veztte Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A kormányváltás előtt az NKA 16 szakkollégiummal működött, az alap átalakítása után ez a szám majdnem a felére csökkent. Az új rendszer 2012. januári bevezetése előtt nem sokkal jelentették be, hogy Kálomista Gábor producer kerül a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának élére. 

Az NKA 2012-ben hatmilliárd forintot osztott szét, idén ez az összeg 11 milliárd forintra nőtt, ebből a legtöbb pénzt a fesztiválkollégium költheti el. 2012-ben 700 millió, 2013-ban pedig már 1 milliárd forint fölött rendelkezett a Kálomista vezette testület.

A fesztiválkollégium döntőbizottságában ketten is kötődnek a Tháliához, Kálomista mellett Zimányi Zsófia, a színház korábbi igazgatója is.

Tavaly a Thália többet kapott, mint bármelyik másik intézmény, 27 millió forintot. Idén eddig háromszor ült össze a bizottság, és a Tháliának mindannyiszor támogatást szavaztak meg: idén eddig 60 millió forintban részesült a színház, igaz, ennél többet, 80 milliót kapott a Móricz Zsigmond Színház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó