szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartotta első társulati ülését a Nemzeti Színházban az új igazgató. Vidnyánszky Attila szerint a provokációra épülő művészetnek nincs jövője és gyáva. Az új Nemzeti viszont el fogja különíteni Európától a magyar színházat és tiszteletet vált majd ki. Balog Zoltán szerint nem a nézők kedvét kell keresni.

„Árpád vezér a színészek oldalán áll” – jelentette ki Balog Zoltán humánminiszter, utalva a társulati ülés előtti Vitéz lélek-próbára, amelyet Fekete György MMA-elnökkel közösen tekintett meg. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „olyan színházra van szükség, ami méltó a Nemzeti Színház névhez”. Kifejtette, hogy nem a néző kedvében kell járni, hanem ki kell mondani az igazságot.

A Himnusszal induló és Szózattal záródó ülésen külön köszöntötték név szerint a Nemzetiben maradt színészeket, minden egyes nevet hatalmas ováció fogadott. Az új igazgató felolvasta az új társulat minden tagjának, a technikai és adminisztrációs személyzetnek is a nevét.

©

Vidnyánszky az évadnyitó beszédében kifejtette, hogy egy jól irányított színház néhány év alatt meg tudja változtatni egy nép művészet iránti fogékonyságát. Mint mondta, világhírű rendezők fognak alázattal dolgozni majd a társulattal.

„A múltat lezártuk, még ha maradt is tüske, fájdalom” – utalt a vitatott igazgatóváltásra. Vidnyánszky – Alföldi Róbertre célozva – kifejtette: a provokációra épülő művészetnek nincs jövője, az gyáva dolog. „Hányszor kell kereszténységet, papot gyalázni, Himnuszt énekelni a másságról a jó színházhoz?” – tette fel a kérdést.

Vidnyánszky és Törőcsik Mari
©

Tisztában van ugyanakkor azzal, hogy elképesztő erők próbálják elszigetelni, lejáratni őket, de – mint mondta – nem vagyunk egyedül, a hazugság visszacsap. „A kritikus világgal nagyon nehezen tudok szót érteni” – mondta.

A Nemzeti Színház el fog különülni Európától és tiszteletet vált ki – ígérte.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!