szerző:
BI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bemutatkozik a Nemzetiben Vidnyánszky, eldől Eszenyi Enikő és a Vígszínház sorsa, Alföldi és Mohácsi több helyen is rendez – izgalmas lesz az idei színházi évad. A teljesség igénye nélkül összegereblyéztük, milyen bemutatók várnak ránk.

Nemzeti

Vidnyánszky Attila – erősen kétséges pályázati metódussal - átvette a stafétát a Nemzeti Színház élén. Az új igazgató az eddig telt házzal futó darabok 100 százalékát küldte a süllyesztőbe, így nulláról építette fel az első évad műsortervét. Ebben azonban biztosra ment, hiszen a bemutatók egy részét a - Debrecenben vagy másutt már futó - saját rendezésű darabok Duna-parti adaptálására építette, más része új bemutató, amit ő maga rendez. Az első premier szeptember 27-én lesz: Tamási Áron Vitéz lélek című három felvonásos példázata. Októberben mutatják be a Bolha a fülben című Feydeau-komédiát, Szergej Medvegyevtől a Fodrásznőt, valamint a beregszászi társulat Liliomfi című előadását. (A Fodrásznő kakukktojás, azt nem az igazgató, hanem Viktor Rizsakov rendezi.)

Később láthatjuk még többek között Hobo Viszockij- (Ballada a két sebzett hattyúról) és József Attila-estjét, Shakespeare Ahogy tetszikét, Petőfi Sándor János vitézét vagy Witold Gombrowicz Operettjét.

Biztos sokan lesznek, akik azért nem mennek el, mert politikai kinevezett a rendező, mások meg csak azért is, mert  végre „a mi emberünk került Alföldi helyére”.

A legkorrektebb talán az volna, ha mindenki elmenne és megnézné az előadásokat, s így alkotna véleményt az „új színházról”.  

A részletes program itt olvasható>>.

Víg

Az év második felében a Vígszínház életét kavarja fel a politika. Eszenyi Enikő és Balázs Péter közül választja ki majd a fenntartó a leendő igazgatót. Lehet tippelni!

©

Az évadot azonban még az előbbi hirdette meg, láthatólag nem törődve a politikai kockázatokkal és mellékhatásokkal. Ezért is lehet a Víg második nagyszínpados bemutatója október 25-én Georg Büchner Danton halála című drámája Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András címszereplésével és több régi nemzetis kolléga (László Zsolt, Hevér Gábor) szerepeltetésével.

A Danton halálát megelőzi azonban a Magyar Dal Napján színpadra kerülő Popfesztivál 40, amely a negyven évvel ezelőtt bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztivál jubileumára születik.

Az idei évadban lesz még Gogol A revizor, Heltai-Nestroy Lumpáciusz Vagabundusz című darabja. A Pesti Színházban pedig megnézhetjük többek közt Sütő András Az álomkommandóját Szász János rendezésében.

A részletes program itt olvasható>>.

Katona

©

A Kulka Jánossal megerősített Katona József Színház első bemutatója a Budapest Bábszínházzal közösen készülő Caryl Churchill Az iglic című, kifejezetten felnőtteknek írt mesejátéka lesz október 18-án. Az egyik legnépszerűbb kortárs angol drámaíró valóság és a szellemvilág határán mozgó világában kislányok és tündérek, üzletemberek és koboldok, járókelők és víziluluk keresztezik egymás útját. A számos pszichológiai réteggel rendelkező történetet Tengely Gábor állítja színpadra.

Egy nappal később lesz a nagyszínpad első bemutatójára. Az Ultonia munkacímmel készülő előadás társadalmunk egyik krónikus és talán gyógyíthatatlan betegségét, a kivándorlás-jelenséget járja körül, írója Kárpáti Péter, a rendező pedig Bagossy László.

Az évad további részében Ascher Tamás, Dömötör András, Gothár Péter, Kovács D. Dániel rendez. A nagyszínpad idei utolsó premierje, április 26-án Samuel Beckett Godot-ra várva című műve lesz, amelyet Zsámbéki Gábor állít színpadra

A részletes program itt olvasható>>.

Radnóti

©

A Radnóti Színház  első bemutatója október 27-én lesz, amikor Mohácsi István – Mohácsi János: Nemzetközi sikerre való tekintet című szerzeményét nézhetjük meg. A darabot a testvérpár utóbbi tagja rendezi, főszereplője Adorjáni Bálint.

A következő bemutató a sorban Henrik Ibsen: Hedda Gabler című társadalmi kérdéseket (meg nem értettség, a predesztinált boldogtalanság, a büszke magányosság) boncolgató drámája, Valló Péter rendezésében, a karácsonyt megelőző napokban.

Márciusban Arthur Schnitzler: Anatol (rendező: Bálint András), még később Csehov: Platonov (rendező: Alföldi Róbert) című drámáját mutatják be.

A részletes program itt olvasható>>.

Örkény

©

Az Örkény Színház három bemutatóval készül. Ezek közül az első október 12-én Csehov Meggyeskertje (leánykori nevén Cseresznyéskert, de az új fordításban Ungár Júlia hívebben adta vissza az eredeti címet). Rendező: Zsótér Sándor.

Novemberben egy gyermekelőadással, Czigány Zoltán: Csoda és Kósza című darabjával,decemberben pedig a Mohácsi testvérek A képzelt betegével jelentkezik a társulat – ahogy írják - „Molière úr után, helyett és neki is”.

A főbb szerepekben Gálffi László, Für Anikó, Trokán Nóra, Bíró Kriszta és Znamenák István

A részletes program itt olvasható>>.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten