szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencvenhárom éves korában meghalt Frederik Pohl Nebula- és Hugo-díjas amerikai sci-fi író.

Frederik Pohl a regényírás mellett 1959-től 1969-ig volt az amerikai Galaxy Magazin és annak testvérlapja, az If szerkesztője. Az utóbbival három egymást követő évben nyerte el a Hugo-díjat, a World Science Fiction Society (WSFS) sci-fi világszervezet művészeti elismerését - közölte a Galaktika magazin és kiadó kedden az MTI-vel.

Az Átjáró című 1977-ben megjelent regényével érdemelte ki a Nebula-díjat, az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Egyesületének (SFWA) irodalmi elismerését. Ezért az írásért megkapta a Hugo-díjat is.

A magyarul is megjelent kalandregény a fogyasztói társadalmak illúziógyártó gépezetének, az ebben őrlődő emberi érzelmek mély tragikumának kíméletlen, mégis szórakoztató leírása. Ötvözi a hard science fiction tudományosságát az új hullám befelé forduló, elemző emberközpontúságával. A történet folytatása az 1980-ban megjelent Túl a kék eseményhorizonton, A hícsík krónikái, valamint A hícsík nyomában című írások. Az Átjáró-ciklus utolsó regénye, A hícsík birodalma 2004-ben jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!