szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éve nincs köztünk az ember, aki a nagyon amerikai country stílust az egész világon ismertté és szerethetővé tette. Közel ötven évet felölelő karrierje során azonban nem ragadt le egy műfajnál, egyedülálló módon került be a country, a rock and roll és a gospel dicsőségcsarnokába is.

A név nélküli ember

„Hello, I’m Johnny Cash” – kezdte ezzel a nem túl bonyolult mondattal minden koncertjét az 1932. február 26-án született énekes-dalszerző. A néhány száz fős arkansasi kisvárosban világra jött fiú születésekor azonban nem tudtak nevet adni szülei, így egyszerűen J. R. Cash-ként anyakönyvezték – a Légierőnél viszont nem tolerálták a keresztnév hiányát, ezért a John nevet kezdte használni, amit aztán zenei karrierje kezdetén a sokkal fülbemászóbb Johnny becenévre váltott. De még így is jobban járt, mint A Boy Named Sue című dalának főszereplője, akinek édesapja – mielőtt otthagyta családját – az elsősorban női „Sue” nevet adta, örök nehézségeket okozva neki felnőtté érése során. A dalszöveg aztán happy enddel ér véget, hiszen mikor apa és fia sok-sok év után újra találkozik, a halálra kívánt édesapa kimagyarázza magát: csak azért adott fiának női nevet, hogy az évek során megedződjön, és erős férfi váljon belőle.

Házasság, siker, drogok

Légierős kiképzése alatt, 1951-ben találkozott Vivian Libertóval, de mindössze néhány hétig élvezhették egymás társaságát, mielőtt Johnny-t három évre kiküldték Németországba. A pár azonban ez idő alatt is kitartott egymás mellett, több száz levelet váltottak. 1954-es leszerelése után gyakorlatilag egyből össze is esküdtek, tizenkét évig tartó házasságuk alatt négy gyermekük született – egész pontosan négy lányuk. Egy évvel hazatérése után már a legendás Sam Phillips stúdiójában találta magát Johnny, ahol többek közt Elvis Presley-vel is volt lehetősége együtt dolgozni. 1956-ban jelent meg első, máig meghatározó sikerszerzeménye, az I Walk the Line, amiben még arról énekel, hogy a helyes úton jár, ugyanezt egy-két év múlva már nem mondhatta el magáról. Élete utolsó szakaszában sokszor megjegyezte, hogy amilyen drog akkoriban elérhető volt a piacon, azt ő kipróbálta. Másik meghatározó slágere, az 1963-as Ring of Fire azon June Carter szerzeménye, aki végül elcsábította az énekest első feleségétől. Cash 1968-ban, egy koncerten kérte meg Carter kezét, akivel 2003-ban bekövetkezett haláláig házasságban élt.

Keresztény börtönsztori

Második házasságával mondhatni újjászületett, újra megtért a kereszténységhez, majd a bűnösök iránt érzett empátiából börtönökben kezdett ingyen koncerteket vállalni. A korábbi keményfiú-imázs, és a számtalan letartóztatása tette hitelessé a produkciókat – a közhiedelemmel ellentétben azonban sosem töltött egy napnál több időt a börtönben. Mind a folsomi, mind a San Quentin-i börtönben tartott koncertjéből készült album a slágerlisták élére kúszott, a Folsom Prison Blues című dal pedig azóta is az egyik legtöbbet emlegetett Johnny Cash-alkotás. A hetvenes évek végétől alakult ki a country-sztárok csillogó kosztümjeivel szembemenő arculata – innentől kezdve egyszerű fekete ruhában lépett fel. Ez azon túl, hogy inspirálta a The Man in Black című számát, politikai állásfoglalás is volt, a vietnami háború végéig esküdött fel a fekete színre.

Feldolgozni az életet

A visszafogott életstílusa miatt kissé háttérbe vonult, kevesebb koncertet is adott, viszont ebben az időszakban jutott el hazánkba, 1983-ban lépett fel a Sportcsarnokban. Két évvel később alakult meg a country történetének talán legnagyobb supergroupja, The Highwaymen néven, amit Cash-en kívül Kris Kristoferrson, Willie Nelson és Waylon Jennings alkotott. 1993-ban a Rick Rubin nevével fémjelzett American Records kiadóhoz került, itt megjelent lemezein pedig saját szerzeményein kívül jelentős mennyiségű feldolgozást is találunk – többek közt a U2, a Depeche Mode és a Beatles szerzeményei közül válogatott az idős legenda.

A kiadó az énekes halála után további két lemezt jelentetett meg, amelyek addig kiadatlan dalokat tartalmaznak. Johnny Cash kevesebb, mint négy hónappal kedvese halála után, 2003. szeptember 12-én hunyt el cukorbetegségéből adódó komplikációk miatt. Egyik utolsó felvétele, a Nine Inch Nails Hurt című számának feldolgozása, és annak videója az életmű érzelmekben gazdag, méltó lezárása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!