szerző:
hvg.hu

Október 6-án folyatódik a Társas játék az HBO-n. A rendezők szerint az új széria még sokkal profibb, mint az első, a színészi játék parádés, a kulisszák egy tökéletes Budapestet mutatnak be. Az immáron 100 százalékosan magyar sorozat díszbemutatóján jártunk.

Az angol cím sokkal találóbb: When shall we kiss, azaz mikor csókolózzunk. A Társas játék új évadának díszbemutatóján három részt mutattak be, amiben tényleg jó sok nyelves puszi csattant el premier plánban. A szövevényes kapcsolatokra specializálódott sorozat két éve debütált izraeli licensz alapján a magyar mozicsatornán. Akkor még a forgatókönyvet az ötletgazdák jegyezték, az akkori rendezőpárosnak Herendi Gábornak és Fonyó Gergelynek is alkalmazkodni kellett az izraeliek elképzeléséhez. Utóbbi – akit most Fazakas Péter váltott a rendezői székben – akkoriban azt nyilatkozta a magyar sorozatok létjogosultságáról, hogy "nehéz visszaszerezni a nézők bizalmát, és az előző húsz év sorozathistóriája nem volt épp diadalmenet". Azóta viszont nem csak a Társas játék, de a Terápia is sikersztori lett, még úgy is, hogy fizetni kell mindkettőért.

A Társas játék új évada október 6-tól látható az HBO-n
©

2013 májusában jelentette be az HBO, hogy folytatják a Társas játékot, és már akkor kiderült, hogy hiába halt meg például Básti Juli karaktere, mégis ott lesz a második évadban. A korosodó színésznőt játszó korosodó színésznő – ahogy magát nevezte – akkoriban annyit árult el, hogy nem volt csak tetszhalott, nincs ikertestvére, nem álomban jelenik meg, de nem is lesz valóság a szerepe. Mi már tudjuk, de nem spoilerezünk, ahogy arról sem nyilatkozhatunk Dávid (Simon Kornél) és Léna (Martinovics Dorina) heppiendes egymásra találása ugyanilyen boldogan folytatódik-e, és Iván (Thúróczy Szabolcs) széthullott életét hogyan próbálja összerakosgatni.

Társas játék, a stáb
A történet középpontjában 5 főszereplő és 3 történet állt: Léna és Dávid, Judit és Iván, valamint Gabi (nem) hétköznapi problémákkal tarkított életébe nyerhettünk bepillantást. A főszereplők – Martinovics Dorina, Simon Kornél, Balsai Mónika, Thúróczy Szabolcs és Pokorny Lia – mellett még többek között Básti Juli, Rudolf Péter, Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Gazsó György alakítja a cselekményt. A sorozat egyik kiemelten fontos részét képezte a főváros, ugyanis a jeleneteket szinte teljes egészében Budapesten és környékén forgatták, így a sorozat minden egyes részében visszaköszöntek a város romkocsmái, éttermei és nevezetességei.

Annyit elárulhatunk, hogy valóban minőségi munka az új sorozat. Herendi Gábor szerint még jobb, mint az előző széria. A díszbemutató konferansziéja Hajós András – aki a sorozat rajongójaként mutatkozott be – rávilágított, hogy mitől lehet különb a Társas játék, mint például más sikeres tévésorozat Magyarországon: mert színészek játszanak benne. 

Az amatőr-profi stáb problematikáról Szabó Kimmel Tamással is beszélgettünk interjúnkban, aki új szereplőként csöppen bele a Társas játékba.

A már-már szokatlanul cizellált, és színpadra finomhangolt színészi beszédet azért szerencsére megtöri néhány kiadós káromkodás, így egy fokkal elérhetőbbé válnak a figurák, még ha a szociális státuszuk egytől-egyig igen irigylésre méltó is. Gyönyörű lakásokban élnek, jó autókat vezetnek és még a futócuccban is ruganyosabbnak tűnnek, mint a Margitszigeten körözők a valóságban. A stylist nem hagyott figyelmen kívül semmit, ahogy a belső kulisszák az  IKEA-katalógusra vernek rá, a külső helyszíneket nézve pedig Budapest tündökölhet soha nem látott makulátlanságában.

Budapest nem csak háttér, hanem főszereplő
©

Mégis vigyáztak arra, hogy ne billenjen ki a külcsín-belbecs harmónia, így a brazil szappanoperákkal ellentétben meggyűrődhet a színészek arca alvás közben (nagyorrú Gabi), és a keményített ing hajlatából sem szégyellik az izzadságfoltokat (macsó csődtömeg Iván). Ilyen nüanszokkal is segítik a színészt a stresszhelyzet ábrázolásában, de lehet még látni erőlködést is totálban (szép Léna), ami feloldja a karakterek merevségét, de azért vannak túljátszások (Léna), színpadias mimikák és csapkodások, ezek nem túl zavaróak.

És még ha  néhány fordulat kissé banális, túlromantizált és előrelátható, Pokorny Lia és Thúróczy Szabolcs vérprofizmusa feledtet.

©
Ha tetszett a cikk, kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz