szerző:
MTI

Anyagi függetlenségüket biztosítják, jótékonykodnak vagy vesznek maguknak egy krokettpályát? A Nobel-díj kitüntetettjei gyakran meglepő módon hasznosítják a díjjal járó nyolcmillió svéd koronát (274 millió forint), kivéve a Nobel-békedíjasokat, akiknek jelképértékű döntését nagy figyelem övezi.

Akárcsak a lottónyertesek, a hétfőn kezdődő 2013-as Nobel-díj-szezon kitüntetettjei is maguk döntik el, válaszolnak-e erre a kérdésre. Serge Haroche, a 2012-es fizikai Nobel-díj kitüntetettje elmondta, hogy "nem volt ideje a pénzen gondolkodni". Annyit bevallott, hogy ingatlanba szeretne fektetni, akárcsak sok más Nobel-díjas azon kevesek közül, akik mertek a hatalmas pénzről beszélni. A díjazottak ugyanis saját belátásuk szerint használhatják fel a díjjal járó pénzt. 

"Azt hiszem, ez nagyban függ származási országuktól, személyes anyagi helyzetüktől és jövedelmüktől" – mondta a francia hírügynökségnek Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főigazgatója.

Elfriede Jelinek osztrák írónő, aki 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, kijelentette, hogy "az anyagi függetlenségét" biztosította belőle. Mások szabadjára engedték szenvedélyüket. A 2001. év orvosi Nobel-díjasa, Sir Paul Nurse például felújította motorkerékpárját. Egy másik orvosi Nobel-díjas, Richard Roberts (1993) krokettpályát építtetett a háza előtt. 

Az irodalmi Nobel-díjasok jóval diszkrétebbek, ami a friss keletű vagyonuk felhasználását illeti. "Még ha a Nobel-díjat elnyert szerzők eléggé ismertek is, sokan közülük nem keresnek túl sokat a műveikkel" – magyarázta az uppsalai egyetem kutatója, Anna Gunder. A díj segítségével gondoskodhatnak a jövőjükről, és kizárólag az írásnak élhetnek, de vannak a pénznek negatív hatásai is. "Ez sok mindent megváltoztat a pályájukon. A díjat követő évben kevesebbet írnak, de általában egy-két év múlva újrakezdik" – mutatott rá a kutató. 

A Nobel-békedíjasok esetében általában hagyományosabb a választás. Az elismert politikusok, szervezetek vagy aktivisták rendszerint reflektorfénybe kerülnek, és színt kell vallaniuk, mit tesznek a pénzzel. Sokan – mint például Barack Obama amerikai elnök 2009-ben és az Európai Unió 2012-ben – jótékony szervezeteknek ajánlották fel a pénzt. Mások a saját programjaikat finanszírozzák a díjból. A 2008. év Nobel-békedíj kitüntetettje, Martti Ahtisaari volt finn elnök közölte, hogy a pénzt az általa alapított válságkezelő csoport működtetésére fordítja. Kivételt jelentett az 1920-ban kitüntetett Woodrow Wilson amerikai elnök, aki egy svéd bankba helyezte el a pénzt a jövőjét biztosítandó, második elnöki mandátumának lejárta utánra. 

A Nobel-díj összege évről évre változik. 2012-ben a pénzügyi válság miatt 20 százalékkal csökkent. A következő években várhatóan nem emelkedik majd, de a kitüntetetteknek így sem kell elégedetlenkedniük, ha megkapják azt a bizonyos stockholmi vagy oslói telefonhívást. A díjat elnyerők egy része szerint jó dolog a pénz is, de az elismerés többet ér. "A díj a pénz nélkül is ugyanolyan értékes lenne" – vélte Haroche professzor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen