szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden hozták nyilvánosságra az egyetlen hangfelvételt, amelyen Robert Capa hangja hallható. A magyar származású haditudósító az interjúban a kétes eredetű A milicista halálának keletkezéséről is beszél.

A spanyol milicista haláláról készült fotó mind Robert Capa, mind a spanyol polgárháború talán leghíresebb képe. Készítésének körülményeiről régóta vitáznak, egyesek eredetinek, mások beállítottnak tartják a fotón szereplő jelenetet.

Kedden reggel ugyanakkor a fotótörténet egyik legjelentősebb magyar származású haditudósítójával 1947-ben készített interjút tett közzé a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap, melyben Capa A milicista halálának keletkezéséről is mesélt.

A fotós elbeszélése szerint húsz másik katonával volt együtt egy fedezékben, amikor tűz alá kerültek. Capa a feje fölé emelte a gépet, hogy kifotózzon a lövészárokból, amikor néhány katona rohamra indult egy géppuskafészek ellen. Véletlenszerűen kattintott párat, nem is látta, hogy mi történik, később pedig a képek ellenőrzése nélkül hazaküldte azokat. Capa ezután még három hónapot dolgozott Spanyolországban, és nem is tudott róla, hogy közben a szenzációs képe a spanyol polgárháború jelképeként járja be a világot.

A részletre a Látványpékség blog talált rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!