szerző:
MTI

December 16-án lesz hatvanéves Szikora Róbert rockzenész, énekes, dobos, a Hungária, majd az R-GO együttes tagja és dalszerzője.

A zenével már gyerekként szoros kapcsolatba került, hiszen apja, Szikora Jenő táncdalénekes, keresztapja pedig dzsesszgitáros volt. Az ő hangszerét örökölte meg, amikor keresztapja disszidált, tanult gitározni, zongorázni, de végül a dob mellett kötött ki. Hétéves volt, amikor szülei elváltak, őt a vasútnál dolgozó édesanyja nevelte fel Rákospalotán.

Tizenöt évesen lett a One World együttes tagja, miután megkapta első dobfelszerelését, a zenekarral amatőr tehetségkutató versenyt nyertek. Szikora 1969-ben a Ferm együtteshez igazolt át, amelyet akkor a legprofibb amatőr zenekarnak tituláltak, velük szinte minden nap fellépett. Itt lett zenésztársa Környei Attila basszusgitáros, akivel több évtizedes alkotó együttműködést alakítottak ki, főként később az R-GO-ban.

Szikora Róbert 1974 elejétől majd egy évtizeden át a Hungária együttes dobosa volt, ahová Fenyő Miklós hívta. A Hungária éppen akkor vette fel a Beatles-fazont, nem csak külsőségekben, de stílusban is, könnyen megjegyezhető, dallamos számokat játszottak és persze Beatlest. Ezzel külföldön - elsősorban az NDK-ban, Lengyelországban és a Szovjetunióban koncerteztek - lettek népszerűbbek, idehaza előfordult, hogy csak húszfős közönség előtt zenéltek, és lemezük sem jelenhetett meg.

A Hungáriában 1980-ban részben kicserélődtek a tagok, csatlakozott hozzájuk Dolly, elkezdtek rock and rollt játszani jampi külsőségekkel, napszemüveggel, színes, vagány ruhákban. A műsort külföldi "vendéglátózásra" szánták, de előtte még felléptek a fővárosi E-klubban. Attól féltek, hogy kifütyülik őket, ehelyett tomboló sikerük volt, és a lemezgyár azonnal anyagot kért tőlük. Rock and Roll Party című albumuk a megjelenést követő első hónapban már 40 ezer példányban kelt el, aztán még félmillió fogyott belőle. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját, következő nagylemezük, a Hotel Menthol is átütő sikert hozott, 1982 márciusában a Népstadionban adott koncertjüket több tízezren nézték és hallgatták.

1982 végén Szikora Róbert kivált a Hungáriából, mert álnéven írt egy albumot Szűcs Judithnak, ami kitudódott és vitát okozott az együttesben. Új zenekart alapított R-GO néven, amelynek frontembere, énekese lett és sajátosan újszerű stílust hozott létre. Csikidamnak nevezték el a szokatlan ritmusképletre épülő latinos stílust és annak Rejtő Jenő-i külsőségeit: sivatagi környezet, katonai ruhák, jelvényviselet. Elsőként az Ergo: létezem és a Megy a lány az utcán című dalokat vették fel, később, a Bombázó című szám felvételekor csatlakozott az együtteshez "gidaként" két háttérénekes-táncoslány.

Az R-GO-nak 1987-ig négy toplistavezető albuma jelent meg, akkor Szikora körül kicserélődtek a tagok és viszonylag sikertelen korszak következett. Az együttes 1994-ben feloszlott, de 2000-től fiatal muzsikusokkal újra működik, koncertezik és lemezfelvételeket is készít.

Szikora írt tévéfilmekhez zenét, szerzett két musicalt (Katonadolog, Macskafogó) és mostanában is egy új darabon dolgozik. Ismertségét növeli, hogy 2013-ban az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutató vetélkedőjének mentora lett. A nyolcvanas években volt az év énekese és többször az év zeneszerzője is, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést.

Diákkori szerelmét 1975-ben vezette oltár elé, azóta vele él. Keresztény hitét nem titkoltan, aktívan éli meg, lehetőleg minden nap jár szentmisére. Nemrég azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem zavarja a kora: "ha belenézek a tükörbe, akkor ugyanazt az arcot látom, amit 18 évesen. Azt a pozitív, életigenlő fickót, aki rá tud csodálkozni a világra - csak egy kicsit több ránccal. De attól még ugyanúgy közvetíti az érzést, hogy hú, de jó élni".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagydarab kidobók vertek össze egy 15 éves fiút az egri Uránia moziban – videó

Nagydarab kidobók vertek össze egy 15 éves fiút az egri Uránia moziban – videó

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem