szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szilárd Klára festőművész legújabb munkáit mutatja be Budapesten, a Magyarországi Zsidó Múzeumban. A mintegy nyolcvan képet felvonultató tárlat vasárnap nyílik meg.

Az alkotó, aki 2011-ben nagy kiállítással ünnepelte 90. születésnapját a Stefánia Galériában, az MTI-nek elmondta, hogy most az utolsó három év munkáit, kis és nagy olaj-vászon képeit állítja ki.

A képek között van a Naplemente című, 20x20 centiméteres sorozat, három triptichon és 17 akvarell. A festmények és az akvarellek egyaránt elvont, absztrakt stílusban készültek. Szintén látható lesz a négy elemről, a vízről, a földről, a tűzről és a levegőről készített négy festmény.

Szilárd Klára nyári lakhelye Szentendre, az ott festett Szentendrei kapuk című sorozatának vázlatát, két nagy és két kis képet is kiállít. Mint mondta, úgy tervezi, hogy a kapukból nagy sorozatot készít.

Utolsó kiállítása tavaly volt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban: Beszélő fák címmel 42 olajképét és hat akvarelljét mutatta be. Szilárd Klára 92 éve ellenére folyamatosan dolgozik, kíváncsi és van mondanivalója a világról. "Talán ez tart fiatalon" - jegyezte meg.

Szilárd Klára 1921-ben született Budapesten, több szabadiskolába járt, Jaschik Álmos, Gallé Tibor, Koffán Károly és Bernáth Aurél volt tanára. Hamis papírokkal menekült külföldre 1944-ben. 1945 és 1951 között Genfben és Zürichben élt, díszlet- és jelmeztervezést tanult, újságokat illusztrált, majd férjhez ment egy kürtművészhez és 1951-ben Izraelbe költöztek. Közben egy olaszországi tanulmányúton megtanulta az ólomüveg-készítést és ezt meghonosította Izraelben. Tizennégy zsinagóga üvegablakait készítette el. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Több egyéni kiállítása volt Izraelben, Franciaországban és Magyarországon, ahová 1993-ban települt vissza. Budapesten és Szentendrén él.

Mostani kiállítását, amely február 16-ig látható, P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg és köszöntőt mond Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. A szentendrei művészek nevében Aknay János Kossuth-díjas képzőművész fog beszélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában