szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szívtipróként meghódította a filmvásznat, az egyik legnagyobb hollywoodi szupersztárként pedig a legelvetemültebb kultfilmekben is szerepeket vállalt. Ma 50 éves a kilencvenes évek álompasija, Brad Pitt, aki azóta hat gyereket nevel és producerkedik. Szavazzon, önnek melyik a kedvenc Brad Pitt-filmje?

A ma 50 éves Brad Pitt igazi szépfiúként kezdte pályafutását, világszerte nők milliói csorgatták a nyálukat, ha csak felbukkant a filmvásznon vagy a képernyőn, és a rossz nyelvek szerint nagyjából azzal is kezdődött az igazi karrierje, hogy a kilencvenes évek elején a Folyó szeli ketté című filmben levette a pólóját, illetve nagyjából ezzel egy időben a Thelma és Louise-ban lefektette (majd kirabolta) Geena Davist.

A színész Oklahomában született, és eredetileg újságírónak készült a missouri egyetemen, a képzést viszont épp a befejezése előtt hagyta ott, hogy Kaliforniába költözve színésznek álljon. A nyolcvanas évek végén tévésorozatokban kapott kisebb szerepeket, Jenna lányának barátjaként négy epizód erejéig feltűnt a Dallasban is, majd nagyjából B-kategóriás filmekben játszott egészen az 1991-92-es áttörésig.

A Thelma és Louise-hoz Geena Davis maga választotta ki Pittet a fiatal csábító szerepére, a film bemutatásának huszadik évfordulóján arról mesélt, hogy a válogatáson csak odasúgta Ridley Scott rendezőnek, hogy "a szőkét" válassza, a film után pedig az akkor már befutott színésznő "fel is karolta" a fiatal Brad Pittet – állítólag még egy évig jártak is.

A kilencvenes években Pitt igazi nagy filmekben kezdett játszani és Hollywood egyik első számú sztárjává nőtte ki magát az Interjú a vámpírral filozofáló nemesurával, a Szenvedélyek viharában kalandvágyó ifjújával, a Hét év Tibetben megtérő hegymászójával, Az ördög maga IRA-terroristájával. A szuperprodukciókhoz szinte kötelező volt Brad Pittet szerződtetni, aki még az olyan filmeknek is meghozta a sikert, amelyek kevésbé ismert sztárokkal csúnyán megbuktak volna: az 1998-as Ha eljön Joe Black, vagy a 2001-es A mexikói Julia Robertsszel, illetve a részben Budapesten forgatott, és ezzel itthon általános Brad Pitt-spottingot elindító Kémjátszma nem forradalmasította ugyan a filmtörténetet, de Pittnek köszönhetően azért hozta a nézőket.

Az 1995-ös körömlerágós Hetedik viszont igazi klasszikussá vált, Pitt rövidre nyírt hajú öntörvényű rendőr figurájával végleg kilépett a vagány szépfiú kategóriájából, David Fincher a thrillerben már nem a szívtipró szerepét osztotta a színészre, aki ráadásul maga ragaszkodott a film igazán sötét végkifejletéhez. Fincher és Pitt kettőse máskor is bejött: négy évvel később a Harcosok klubjával gyakorlatilag filmtörténelmet írtak, a kultikussá vált mozival Pittnek a félig-meddig átlagos szuperprodukciók mellett ismét sikerült nagyot alkotnia.

Brad Pitt megihlette a Hollywoodban alternatívnak tartott rendezőket is, más sztárokkal szemben pedig soha nem is ódzkodott a felépített sztárimidzsével szöges ellentétben álló szerepektől sem. A Quentin Tarantino írta, de Tony Scott rendezte Tiszta románcban már 1993-ban eljátszotta a szokásos szépfiú helyett a főhős folyamatosan a kanapén heverő és füvező szobatársát, a Hetedikkel egy időben, gyakorlatilag sztársága csúcsán a kultrendező Terry Gilliam 12 majomjában is elvállalta a végül Golden Globe-ot és egy Oscar-jelölést hozó pszichiátrián kezelt őrültet, a legnagyobb kasszasikerek után 2000-ben pedig minden gond nélkül szembement a róla kialakult képpel és eljátszotta a hadaró ír cigány bokszolót a szintén kultrendező Guy Ritchie Blöffjében.

A kasszasikereket persze soha nem hanyagolta el: az Ocean's-trilógia kihagyhatatlan alapszereplője, 2004-ben pedig izomkolosszussá gyúrva magát Akhilleuszként gyilkolta a trójaiakat az eredeti homéroszi Iliásztól meglehetősen távol eső Trója című szuperprodukcióban.

Brad Pitt szerelmi élete mindig is a bulvárlapok kedvenc témája volt, gyakorlatilag akárkivel jelent meg a kamerák előtt, máris "álompárrá" avanzsált aktuális választottjával. A kilencvenes évek végén Gwyneth Paltrow volt a menyasszonya, aki azt állítja, az ő hibájából ment tönkre a kapcsolatuk, Pitt viszont ezután összejött a mindenki által szinte csak a Jóbarátokból ismert Jennifer Anistonnal, akit el is vett.

Kattintson a képre galériánkért!
©

Szinte kihagyhatatlan ziccer volt Brad Pitt feltűnése a Jóbarátokban, ahol Monica és Ross gimiskori barátjaként jelent meg egy hálaadásnapi vacsorán. Az epizódban egy kamaszként túlsúlyos, felnőttként viszont gazdag és jóképű férfit alakított, aki szívből gyűlölte a Jennifer Aniston által játszott Rachelt. A poén nagyon is ült, Pittet Emmy-díjra is jelölték a mindössze egyetlen epizódos vendégszereplésért.

2005-ben Pitt és Aniston elvált, ezzel véget vetve az újabb "álompárnak", a színész pedig a meglehetősen közepes Mr. és Mrs. Smith forgatásán összejött a vadócból addigra szintén szupersztárrá vált Angelina Jolie-val, akivel azóta összesen hat gyereket nevelnek (három sajátot és három adoptáltat), és annyira összenőttek, hogy a média csak "Brangelinaként" hivatkozik kettejükre.

Kattintson a képre galériánkért!
©

Pitt viszont azóta is alkot, a korai romantikus filmek szívtipró szépfiújából pedig mára érett színész lett, akit az utóbbi években kétszer is jelöltek Oscarra a legjobb férfi főszereplőként a Benjamin Button különös élete, valamint a Pénzcsináló filmekben nyújtott alakításáért, az egyik legemlékezetesebb szerepét pedig a Tarantino-féle Becstelen brigantykban kapta 2009-ben a nácivadász Aldo Raine-ként.

Az 50 éves színész a 2000-es évek közepe óta producerként is dolgozik, legutóbb éppen Budapesten forgatta a Z világháború című zombis akciófilmet, amelyben a főszerep mellett szintén elvállalta a produceri teendőket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját